tirsdag, september 10, 2013

Klatrebaronen: Natteskygger og syner (Gateway)


Det er efterhånden et par måneder siden, at jeg modtog denne CD med posten. Der var ingen afsender på brevet eller pressemeddelelse med. På CD'en står der heller intet udover navnet Klatrebaronen og titlerne på de 11 numre. Jeg spurgte på Facebook om der var nogen der vidste noget. Ret hurtigt meldte en musiker sig på banen og sagde at det var ham. Det blev jeg noget overrasket over, da titlerne på pladens tre sidste numre indikerede at musikeren bag pseudonymet Klatrebaronen ønskede at være anonym. Titlerne er: Jeg vil, fatte mig i korthed, - og forblive dunkel. Så jeg var/er usikker på om, det var sandt, da musikeren friskt meldte ud at det var ham. 

Den eneste medvirkende musiker på pladen, spiller udelukkende på flygel. Pladens 8 første numre hedder Natteskygger og syner del 1-8. Løse idéer og fragmenter. Vignetter og enkeltstående toner. Op og ned på tangenterne. Det er et bemærkelsesværdigt og underligt udspil. Klatrebaronen er også en roman af den italienske forfatter Italo Calvino fra 50'erne. Den foregår i 1700-tallets Italien, hvor den 12 årige dreng Cosimo føler sig uretfærdigt behandlet af den øvrige familie. Han klatrer op i et stort træ og erklærer, at han fra nu af aldrig vil betræde jorden igen – og det løfte holder han. Han spiser, drikker, sover og elsker i træerne og lever i det hele taget et civiliseret liv, ligesom han engagerer sig i politiske og intellektuelle spørgsmål. Cosimos afstand til det såkaldt normale liv på jorden skærper og nuancerer hans blik for de menneskelige og samfundsmæssige vilkår og ikke mindst formår han at give "normale situationer" et humoristisk præg (ifølge litteratursiden.dk). 

Er CD'en Klatrebaronen, en dansk jazzmusiker der er kravlet op i et "træ", hvorfra han betragter samfundet og lever sit eget liv? Det er under alle omstændigheder en meget mystisk CD. Jeg har googlet den og har ikke fundet en bønne om den. Nu kan man så læse dette blogindlæg om pladen. Det gør næppe nogen klogere. Men nu ved bloggens læsere da, at den eksisterer.

Ingen kommentarer: