tirsdag, september 24, 2013

Kresten Osgood og Hvad er Klokkens Pianoalbum (ILK)


Jeg havde ikke troet, at jeg skulle høre en sang-hyldest til et taffel-klaver fra 1851. Endda med en indlagt hyldest til den blinde pianist og klaverstemmer Willy Egmose. Kresten Osgood er på ingen måde forudsigelig og kedelig. Sidst jeg hørte ham live, var til en Musketer-koncert i sommers. Her rapppede han Kim Larsens Jutlandia. Derfor er det vel nærmest uforudsigeligt forudsigeligt, at Osgood laver en hyldest til sit barndomshjems klaver. Det er et projekt der har varet over 6 år. Det startede med, at Osgood tog til Hvide Sande, hvor han indspillede grundsporene sammen med Thomas Vang. Albummet blev meget sværere at lave end Osgood havde forestillet sig.

Pladen åbner i sanghjørnet med den meget konkrete sanghyldest til taffelpianoet der stemmes af Willy og får selskab af et maleri af Kurt Karottki, der hænger over pianoet. Det maleri pryder selvfølgelig pladecoveret. Herefter flyver musikken ud over klitterne. Der høres noget Monk og Cecil Taylor i noglle numre. Det er Osgood der selv spiller på pianoet. Efterfølgende har han lagt trommer og diverse på numrene, suppleret med bas spillet af Vang, saxofon spillet af Jesper Løvdal og percussion spillet af Magnus Jochumsen. Numrene kan udover indledningsnummeret deles op i to dele. Der er tal-numrene: 182, 808, 868 og 288 og sandheds-numrene: Some Truth, More Truth og The Truth. Sandhederne er musik, der er som skabt til en TV-serie fra 70'erne. Tallene bevæger sig mellem swing og kaos.

Pianoalbummet er opfølgeren til Frimærkealbummet fra 2006, som Osgood betragter som et af sine vigtigste albums. Pianoalbummet er først og fremmest taffelklaverets plade. Pladen er mindre besynderlig end man skulle tro. Det er musik fra en hudløs og kompromisløs kunstner, der meget beundringsværdigt ikke lader sig binde af stilarters snærende bånd.
Bonusinfo:
Kresten Osgood får Ken Gudman-prisen d. 20. oktober i Amager Bio. Her tager han en lang række spændende musikere med på scenen. Lige fra Niels Hausgaard og Nanna over Fessor og Nicolaj Munch Hansen til Lars Greve og Butch Lacy. gudman.dk

Ingen kommentarer: