onsdag, november 12, 2014

Manu Katché: Touchstone for Manu (ECM) >> Manu Katché: Live in Concert (ACT)

En opsamlingsplade eller en liveplade er specielt indenfor rockmusikken et tegn på stagnation. Festen er groft sagt ovre og man kan ikke finde på noget nyt for, at tjene til livets ophold. Liveplader har en anden betydning indenfor jazzen. Her er de en del af det kunstneriske udtryk. Jazz handler om øjeblikkets antændelse - hvilket liveplader er med til at dokumentere. Trommeslageren Manu Katché har været tilknyttet det tyske pladeselskab ECM Records siden 2004, hvor han har lavet nogle højt profilerede udgivelser. Nu er det slut og det markeres med et opsamlingsalbum - som ellers ikke er noget ECM laver ret ofte. Samtidig med at det er slut hos ECM udgiver Katché's nye (og igen tyske) pladeselskab ACT Records et livealbum med ældre materiale.

Live indspilningen er fra jazzklubben New Morning i Paris, denne sommer. Der er mange gengangere på sætlisten fra 2012-pladen Manu Katché, hvor den eneste udskiftning i bandet er trompetisten Nils Petter Molvær, der afløses af italieneren Luca Aquino, der har en lyd der er tæt på Molværs. Kvartetten har spillet 130 koncerter på turnéen og denne aften i Paris sætter de skabet på plads. Bandet er tilpas rå og løse i fugerne, så live-feelingen fornemmes. Den norske saxofonist Tore Brunborg har en sikker stil - der på trods af at han spiller tenorsax ikke er langt fra landsmanden Jan Garbareks stll, som Katché også har spillet sammen med gennem mange år. Det er en fin liveplade, der er et must for Katché-fans.

Men er man ny er opsamlingspladen et bedre sted at starte. Den samler musik fra de fire ECM-plader som Katché har lavet i perioden 2004-2012. For hver plade har han sammensat et sejt hold. Her synes jeg at 2009-holdet med bl.a. Brunborg, Pino Palladino på bas og Jacob Young på guitar er det bedste til at omsætte Katché’s udadvendte, rytmiske og melodiske jazz som nutidig fusionsjazz. 2004-bandet med Garbarek og Tomasz Stanko på trompet er selvfølgelig vanvittigt fede. Svagheden er at de fylder for meget som “stjerner” og ikke falder ind i Katché’s kollektive udtryk. Ved du ikke hvor du skal starte? Prøv at lytte til Keep on trippin’ og Swing Piece. Hvis det ikke overbeviser dig, så er Katché ikke noget for dig.

Ingen kommentarer: