mandag, december 17, 2018

Lotte Anker: Floating Islands (Centrifuga/ILK) LP

Det er en moderne klassiker fra den danske jazzscene, som entusiast selskabet Centrifuga har genudsendt på vinyl. Optagelsen fra Copenhagen Jazz Festival i 2008 udkom oprindeligt kun på CD - som stort set alle andre udgivelser i 2009. Lotte Ankers album Floating Islands med de to amerikanske musikere Craig Taborn på piano og Gerald Cleaver på trommer er en moderne klassiker af mange grunde. Først og fremmest er det free jazz i sin egen klasse. 

Dengang pladen udkom i efteråret 2009 skrev jeg her på bloggen: “Cleaver og Taborn er nogle højt kvalificerede musikere på den internationale freejazzscene. Sammen med Lotte Anker, der her på pladen både spiller sopran-, alt- og tenorsaxofon, har de endnu en gang lavet en plade, der er totalimproviseret og sammenhængende. Idérigdommen er en af trioens store styrker. Cleaver og Taborn er enten sammen eller hver for sig i opbyggelsen af næsten tranceskabende grooveforløb, som feks. på pladens andet nummer Ritual. Her skaber de et fundament for Anker, der med saxofonen modellerer, forvrænger, pudser og spiller sig ind i musikken. Varmen i Craig Taborns pianospil og nærværet fra alle tre, får ellers svært tilgængelig musik løftet langt udover scenekanten.”

Det er medrivende og har et næsten spirituel løftende forløb henover de to pladesider. Musikken er remastered til denne udgivelse af Lotte Anker og John Fomsgaard, der også stod for masteringen af den oprindelige udgivelse. Da pladen udkom i 2009 var det samtidig med Christian Braad Thomsens bog Drømmejazz, hvor han havde udvalgt de 100 bedste jazzplader, set fra hans stol. Floating Islands var en af få med en dansk kunstner. Braad Thomsen skrev bl.a. om pladen: "Trioen bevæger sig fra det lyriske til det ekspressive, men alle tre musikere er selv i deres vildeste excesser skønhedssøgende, og specielt Lotte Ankers spil er præget af et skulpturelt overblik og har en hymnisk syngende kvalitet.” 

Behøver jeg at nævne, at pladen selvfølgelig kom på Jazznyts liste over de bedste danske jazzudgivelser i 2009. Skal du være god ved dig selv, så køb den og nyd musikken, lyden og sjælen. 

Ingen kommentarer: