torsdag, december 20, 2018

Lyden af norsk jazz i den sidste halvdel af 2018

Her er 10 meget forskellige jazzplader der udkommet i Norge siden sommer. Det er svært for en dansk jazzblogger at holde trit med den norske jazzscene, hvor jeg tror at outputtet er lige så stort som herhjemme. Lad dig inspirere. Her er noget for enhver jazzsmag. Og pladerne er vel at mærke alle gode - ellers gad jeg ikke at skrive om dem.

Jacob Young & Urban Gardening (Oslo Sessions Recordings) CD/DL/stream
Meget ofte handler det om ECM Records, når man taler om norsk jazz. Her har guitaristen Jacob Young bl.a. været at finde blandt stjernerne, hvor han lavede sit første ECM album i 2004. Derfor er den aktuelle plade med Young også den mest overraskende i hele stakken. Pladen er spækket med urban souljazz, der kan minde om svenske Blacknuss, som de lød i starten af 90’erne (dengang Esbjörn Svensson var med). Her er George Benson og Grant Green i Jacob Youngs guitar. Anders Aarum spiller på Rhodes. Outkasts Hey Ya og den gamle souljazzer Everything I Play gonna be funky er sikre dansegulvhits.

Sondre Ferstad Ensemble: Minimal (AMP) LP/CD/DL/stream
Det norske pladeselskab AMP havde to plader med ved DMA Jazz 2018 i debutantkategorien. Selskabet der blev startet i 2014 har fokus på den nordisk betonede jazz i dens mange afarter. Her er en lille update på to meget forskellige norske kunstnere fra selskabet. Fælles for alle  er at de er unge og debutanter. Sondre Ferstad spiller på mundharmonika og placerer sig et andet sted i jazzen end den to år yngre dansker Mathias Heise. Ferstad blander klassisk musik med jazz, når han lader en strygerkvartet mødes med en jazzkvartet på den ambitiøse og vellykkede plade.

Isa: Ska te å bynne (AMP) LP/CD/DL/stream
Trioen Isa med guitar/vokal, bas og trommer er næsten mere rock end jazz, hvis det ikke lige var fordi der var indskrevet en del blæs undervejs. Bandet har en indierocket tilgang til jazzen, der sine steder kan minde om I Think You’re Awesome, bare uden charmen. Guitaren er ganske vist med slide, men har en mere hård og rocket tone end den man kender hos danskerne. 

Trygve Seim: Helsinki Songs (ECM) CD/DL/stream
Det er en af mine store norske favoritplader fra det forgangne år. Saxofonisten Trygve Seims syvende plade i eget navn på ECM Records er lavet sammen med de velspillende Kristian Randalu på piano, Mats Eilertsen på bas og Markku Ounaskari på trommer. Han vælger endda at spille nogle numre på sopransaxofon. Så er det jo lige til med en Jan Gabarek sammenligning. Tonen er henad den samme. Seim er dog langt mindre svulstig. Han har en mere intim og nærværende tone, der passer så godt til lyden af nutidig norsk jazz.

Moon Relay: IMI (Hubro) LP/CD/DL/stream
Kvartetten Moon Relay tager udgangspunkt i firsernes mere eksperimenterende sider af den elektroniske musik. Det er både hårdtslående og direkte. Det lander såmænd ikke så langt fra det som Kalaha laver herhjemme. Der er både elementer af Brian Eno og No Wave scenen i deres musik. Pladens afslutningsnummer lyder som en tysk industrial techno version af Jan Hammers tema til Miami Vice.

Geir Sundstøl: Brødløs (Hubro) LP/CD/DL/stream
Forestil dig at de udødelige spaghetti westerns foregik i en norsk bygd. Clint Eastwood sejlede alene ud i kutteren om morgenen for at fange fisk. Så skulle Geir Sundstøl være Ennio Morricone, altså stå for musikken. Brødløs er som lavet til den film. Her er både slideguitar, Nils Petter Molvær på trompet og David Wallumrød på Moog. Brødløs er en særdeles vellykket plade. Et suverænt soundtrack til en film der venter på at blive lavet.

Hanna Paulsberg Concept + Magnus Broo: Daughter of the sun (Odin) CD/DL/stream
Saxofonisten Hanna Paulsberg har indlemmet Atomic trompetisten Magnus Broo I sit band på albummet Daughter of the sun, hvor det andet Atomic medlem, trommeslageren Hans Hulbækmo også er med og har været det på Paulsbergs tre foregående plader. Der er en klar inspiration fra 60’ernes afroamerikanske jazz. Som det også kendes fra Atomic, så er det ikke den nordiske tone der dominerer. Det er særdeles vellykket, her er både dirty swing og og nice free.

Mike del Ferro Quintet: Autumn Sessions (Finito Bacalao Records) CD/DL/stream
Kvintetten har taget udgangspunkt i det nordlige Norge og har da også et par norske medlemmer. Men det er den hollandske pianist Mike del Ferro der lægger navn til kvintetten. De spiller melodisk europæisk jazz, hvor der har indfundet sig en ro og lidt melankoli. Den norske saxofonist Ola Asdahl Rokkones og den svenske trompetist Dan Johansson er sammen med del Ferro’s piano med til, at lægge tonerne på et afvekslende album, hvor der sniger sig mange inspirationer ind undervejs.

Jan Gunnar Hoff Group featuring Mike Stern (Losen) LP/CD/DL/stream
Jeg havde vel spillet omkring 2 sekunder, så havde min gode jazzven allerede gættet at det var Mike Stern. Han undskyldte sig med at han førhen havde hørt ualmindelig meget Mike Stern. Det er spritny plade hvor den amerikanske guitarist er sammen med et norsk band med Jan Gunnar Hoff på keys, Per Mathisen på bas og Audun Kleive på trommer. De gode nyheder er, at hvis du holder rigtigt meget af Stern, så er det her en meget vellykket plade. Det er jazzrock og fusion i højeste klasse.

Scheen Jazzorkester & Eyolf Dale: Commuter Report (Losen) LP/CD/DL/stream

Pianisten Eyolf Dale står i spidsen for det 12 mand store jazzorkester, hvor førnævnte Audun Kleive i øvrigt også spiller trommer. Vi er ovre i den del af jazzens, hvor den klassiske musk har inspireret. Det er som en slag nutidig norsk third stream musik, hvor sneen daler ned mellem husene i byen Skien, hvor Eyolf Dale kommer fra.

Ingen kommentarer: