onsdag, april 17, 2024

Smag på dig selv (Stunt) LP/CD/digital

 

Har man været til koncert med trioen Smag på dig selv og mærket deres utæmmelige energi, så burde man være tilfreds med bare at kunne mærke halvdelen, når man skal høre dem på anlægget eller i sine hovedtelefoner. Men sådan forholder det ikke med dem. De har taget energien med i studiet og lader den eksplodere i ørene på den sagesløse lytter. Det er uden tvivl den vildeste energiudladning i dansk jazz i adskillige år.


Oliver Lauridsen på tenorsax, Thorbjørn Øllgaard på bas- og barytonsax og Albert Holberg på trommer har spillet sammen siden 2018. Umiddelbart kan de minde om amerikanske Michael Wilburs Moon Hooch og Thundersmack. Det er dog kun på overfladen SPDS er vildere og dybere i sjælen og holdningerne. Blandingen af jazz, hip hop, afro, punk og 90’er dance får et spark i nyrerne i Smag På Dig Selvs version. 


De har en politiske holdninger, som de ikke holder igen med. “Der er ikke andet end fremgang på menuen, når vi er så sultne” som Thorbjørn siger på Spoken Word nummeret Start et Punkband og fortsætter “Middelklassen holder øje med middelklassen mens overklassen bare smadrer derudaf.” 


SPDS har lavet et afsindigt stærkt album, hvor de fede numre banker ind i kroppen på dig. Fuck der kommer kontrollører er et "hjertet oppe i halsen" nummer. Hyldesten til scooteren PGO Hot 50 er eurodance gone mad. PVC (Polyvinylchlorid) er drum’n’bass i bedste Prodigy stil. TOTAL FULL POWER EXTREME er Goa og Psytrance. Der er også et par mere rolige numre. Det hele spilles af Oliver på toppen på tenoren, Thorbjørn i de dybe toner og Alberts ekstatiske trommer. 


Sidste nummer på pladen peger måske i en ny retning for trioen. Her har de inviteret Luna Ersahin indenfor. Hun synger på kurdisk på nummeret Negiri, der betyder Græd ikke. Mødet mellem traditionelle kurdiske toner og moderne EDM er medrivende og viser SPDS’ bredde.


Albummet får en stor anbefaling fra Jazznyt - og uden at spoile for meget, så kan jeg godt afsløre at albummet lander på Årets bedste listen, når året gøres op.

Smag på dig selv på Facebook

Ingen kommentarer: