torsdag, december 07, 2006

Nils Landgren fejrer jul med vennerne
Nils Landgren er lige nu godt igang med en juleturné der bringer ham til kirker i Tyskland og Sverige. Baggrunden er udgivelsen Christmas with my friends, der blev indspillet sidste år i en kirke lige udenfor Stockholm. Pladen er en sammenbragt sag, hvor Landgren både har taget nye og gamle julesange under behandling. Ligeledes er sangerne med forskellig musikalsk baggrund. Viktoria Tolstoy er godt igang med en jazzkarriere, med stor succes i Tyskland. Jeanette Köhn er opera og musicalsangerinde -har bla. medvirket i Sebastians Cyrano herhjemme. Sharon Dyall har ligeledes arbejdet som musicalsangerinde. Ida Sandlund bevæger sig mest indenfor soulen. De skiftes til at synge forskellige julesange og salmer, ligefra When you wish upon a star og White christmas til En rose så jeg skyde og Det kimer nu til julefest. Sidstnævnte i en solopianoversion fremført af Bugge Wesseltoft, som i 1997 udsendte den anbefalelsesværdige julesolopianojazz plade It's snowing on my piano -der siden er solgt i over 20.000 eksemplarer.
Nils Landgren der udover at spille basun også synger på pladen, får musikalsk opbakning fra et stjerneteam bestående af bla. Lars Danielsson (bas), Ulf Wakenius (guitar) og Johan Norberg (guitar). Pladen fås også i en DVD udgave.
Nils Landgren: www.nilslandgren.com

Blake Tartare laver Lucky Thompson tribute
Saxofonisten Michael Blake har lige været i studiet med sine danske Tartare venner. De har indspillet en hyldest til saxofonisten Lucky Thompson, der døde sidste år. Blake Tartare består udover Blake, af Kresten Osgood (trommer), Jonas Westergaard (bas) og Søren Kjærgaard (piano). Lucky Thompson musikken afprøvede de ligeledes på Copenhagen Jazzhouse scenen, samt på en lille tur i Italien. Pladen forventes at udkomme næste sommer, omkring Lucky Thompsons fødselsdag d. 16. juni. Stunt står for udgivelsen.
Kresten og Søren starter på lørdag d. 9. dec. i Århus en lille turné sammen med trompetisten og hardcore improvisatoren Herb Robertson. Den afsluttes på Copenhagen Jazzhouse d. 14. december.
Michael Blake: www.michaelblake.net

Uri Caine hylder Mozart
Han har lavet plader med musik af Mahler, Wagner, Schumann og Bachs Goldberg Variationer. Nu er tiden så kommet til 250 års fødselaren Mozart. Pianisten Uri Caine har denne gang taget Joyce Hamman (violin), Chris Speed (klarinet), Ralph Alessi (trompet), Nguyên Lê (guitar), DJ Olive (pladespiller), Drew Gress (bas) og Jim Black (trommer) med i studiet. Det er kendte Mozart kompositioner der har smagt på ensemblets improvisatoriske kniv. De udfordrer de gammelkendte temaer uden dødsforagt. Som eksempel kan man fremdrage symfoni nr. 40 i G-mol. Her sørger Hamman og Speed for at vi stadig kan høre den oprindelige komposition, men Lê's skarpretter guitar sammen med Blacks rockinspirerede trommer kaster den helt ud i tovene, hvorefter det bliver samlet op igen, nu bare med DJ Olives fuglefløjtscratch tilføjet. Den afsluttes med en swingende pianosolo fra Caine og et festfyrværkeri fra hele ensemblet. Pladen er endnu et gyldent eksempel på jazz i det 21. århundrede, fra det tyske pladeselskab Winter & Winter.
Uri Caine: www.uricaine.com

Det Store Norske Orkester
Helge Sunde Norske Store Orkester, prøv lige at smage på det....sikke et navn! Helge Sunde er norsk, ja og orkesteret er stort, ja. ACT Records har lige udsendt den første plade med dem. Musikken er heldigvis bedre end orkesternavnet. Musikken er faktisk rigtig, rigtig god. Åbningsnummeret IO på pladen Denada er småfunky sag, med mange breaks for fuld blæs. Helge Sunde Norske Store Orkester består af 10 blæsere, heriblandt Petter Wettre. Rytmegruppens pladser udfyldes af såkaldte gæstemusikere, heriblandt finder vi Marilyn Mazur på percussion. Er man vild med moderne big bands som Geir Lysnes Listening Ensemble (som Sunde er medlem af) eller Vienna Art Orchestra er man på rette spor. Her er både spor af 70'ernes Radio- og TV-stations big bands, folkemusik, klassisk og meget andet. Sunde formår at bevare overblikket, og kaster ikke musikken ud i kaos.
Allaboutjazz.com skriver meget rammende i deres anmeldelse: "Helge Sunde and his band have produced an album that is both thought-provoking and forward-looking, but never loses its will to swing. Denada is by far one of the best albums of big band jazz of the last decade."
Helge Sunde: http://homepage.mac.com/helgesunde/Menu1.html

Slettahjell med en langom bevægelses kvintet
I 2005 fik hun den norske Spellemansprisen for albummet Silver, nu har hun udsendt sit tredje album sammen med Slow Motion Quintet. Pladen hedder Good rain og har efter udgivelse i Norge og England fået utrolig megen ros. Den norske dagspresse har været enige om at give Solveig Slettahjell topkarakterer, ligeledes har de engelske aviser rykket ud med roserne. The Guardian giver den 5 ud af 5 mulige stjerner!
Blandt kvintettens medlemmer er pianisten mm. Morten Qvenild, der også er medlem af In Your Country og Susanna & The Magical Orchestra. Specielt sidstnævnte springer i tankerne, når man hører den nye plade med Solveig Slettahjell. Den minimalistiske og underspillede lyd går igen, og dermed har hun flyttet sig en del siden pladen Silver, som var en mere regulær jazzaftapning, dog i den norske version. I et interview med den engelske avis The Independent afslører hun, at hendes forhold til både de amerikanske jazzlegender og jazzstandards er noget perifert, som hun siger: "No, the norwegian version is incredibly strong; more so than anywhere else I know. Denmark, for instance, is a totally different world. They have a completely different idea of what jazz is; much more american...." Så blev det sat på plads.

Ingen kommentarer: