fredag, december 22, 2006

Vinterjazz guide
Årets store jazzfest Vinterjazz starter d. 26. jan og løber frem til d. 4. februar 2007. Der er jazz over hele landet, i det følgende er der en lille guide til nogle af arrangementerne.
Vinterjaz: www.vinterjazz.dk

Løgn i Århus og New York
Den nye jazzkvartet Løgn spiller i januar både på The Tonic i New York og på Musikcafeen i Århus. De spiller selvkomponeret musik, med inspiration fra avantgardejazzen og indslag fra klezmer, balkanmusik, barok og rock. På deres site er der mulighed for at hente fire numre i MP3 format. Gruppen består af Jacob Danielsen (sax og klarinet), Kasper Bjerg (piano og keyboard), Kasper Bai (baryton guitar) og Søren Mehlsen (trommer).

Løgn:
www.loegn.dk

Ryde jazzer i vinteren
Basguitaristen Niels Ryde er på tur i Vinterjazzugen med den franske guitarist Misja Fitzgerald, under navnet Niels Ryde Special Quartet, desuden er Jesper Løvdal (sax) og Erik Quik (trommer) med. De besøger nogle af jazzens vandhuller: Bent J i Århus, Dexter i Odense og Blågårds Apotek i København.
Ryde blev i 2006 kåret som årets fynske jazzmusiker og har senest udgivet Pocket Music med Lew Soloff.
Niels Ryde: www.nielsryde.dk

Dexter jazzer videre
Jazzhus Dexter som i fremtiden bare hedder Dexter, jazzer stadig videre. Under Vinterjazzen er der noget for enhver smag. Ligefra Pasborgs og Mockunas' Megaphone og Jazzkamikaze til Bollani/Bodilsen/Lund og Real People. I Odense, som startede med Vinterjazzen for mange år siden, kan man også opleve DR Big Band på Magasinet og flere andre jazzede koncerter.
Odense Vinterjazz: www.odensevinterjazz.dk
Dexter: www.dexter.dk

Jazz i Helsingør
I Helsingør ruller Toldkammeret ud med Vinterjazz i den helt store skala. Der er jazz hver eneste dag. Charlotte Fich, The Organizers, Vogel-Steinmetz Kvartet og Klüvers Big Band er blandt tilbuddene.
Toldkammeret: www.toldkammeret.dk

Christianshavns Beboerhus
På Christianshavn er der også koldt nok til at vinterjazze. Her kan man opleve sigøjnerjazz med Dorado Schmitt, pladedebuterende Ventilator, der inkluderer Mark Solborg, Anders Provis og Jesper Løvdal, jazzhistorie ved pianisten Jonas Müller og flere andre koncerter.
Christianshavns Beboerhus: www.beboerhus.dk

Ålborg goes american
I Ålborg er det den amerikanske jazz der rykker. På Huset kan man opleve new yorkersensationen og guitaristen Jonathan Kreisberg. Han har taget den danske saxofonist Kim Bock med som special guest. Denne gruppe kan også opleves i Herning på Fermaten Small, Vanløse Kulturhus og i Odense på Dexter.
På Studenterhuset er det amerikanske kvartet Gutbucket der spiller. Gutbucket har eksisteret siden 2000. De var i foråret 2006 på en større turné i Tyskland, og har i det hele taget spillet på nogle af de vigtigste jazzklubber i verden. Knitting Factory og Tonic i New York, Bimhuis i Amsterdam og B Flat i Berlin.
Huset: www.huset.dk
Studenterhuset:
www.studenterhuset.dk

Bass Desires på Operaen
Den amerikanske supergruppe Bass Desires der inkluderer Marc Johnson (bas), John Scofield (guitar), Peter Erskine (trommer) og Bill Frisell (guitar) er på Operaens scene d. 2. februar. Gruppen har holdt 20 års pause. Bass Desires opstod oprindeligt i 1984, da ECM-producer Manfred Eicher inviterede Bill Evans-bassisten Marc Johnson til lave en indspilning i eget navn. Johnson endte med at samle sig et hold som udover bas og trommer indeholdt to guitarister som sidenhen skulle få stor betydning for den moderne jazz. John Scofield havde netop tilbragt tre år i Miles Davis’ band, og var i det hele taget godt i gang med at opbygge en solokarriere, som for alvor tog fart i 1990erne. Bill Frisell var endnu et ret ubeskrevet blad, men ECM havde brugt ham som ”husguitarist”, og udgivelsen af ”Rambler” – Frisell’s markante debut-cd – var på det tidspunkt lige rundt om hjørnet. Sidste mand i Bass Desires var (og er) trommelegenden Peter Erskine, som med sin fortid i bands som Weather Report og Steps Ahead bragte lige dele rock og jazz til kvartetten. Erskine har i de senere år spillet med Joni Mitchell og senest Diana Krall.

Svendborgensisk jazzfest

Årets jazz spillested 2006, Giant Steps har valgt at give den gas, når Vinterjazz 2007 løber af stabelen. Den svendborgensiske jazzklub har som en af de eneste jazzklubber i hele landet, koncert hver eneste aften i perioden fra d. 26. januar til d. 4. februar. Musikalsk kommer de bredt omkring, med vokale vulkaner som Mona Larsen og Maria Carmen Koppel, jazzede afarter som Autofant og Lucie Baines, hygge med Nulle & Verdensorkestret og verden rundt med Marilyn Mazur og Orient a la tino.
Giant Steps: www.giantsteps.dk

DVD serie med jazz med ikonstatus
I foråret 1966 var Thelonious Monk på besøg i Oslo og København. Både NRK og DR optog ved den lejlighed programmer med Monk. Disse to programmer er netop udgivet på DVD i den nye serie fra TDK, under navnet Jazz Icons.
Studieoptagelserne er i forrygende skarp sort hvid kvalitet, og lyden er ligeledes god. Når musikken så oveni er himmelsk, så er der ikke mange undskyldninger tilbage for erhverve sig dette flotte jazzdokument. Monk har hans faste gruppe bestående af Charlie Rouse (sax), Ben Riley (trommer) og Larry Gales (bas). Monk er cool, selv når han ikke spiller, men istedet danser rundt i studiet.
Der er også udgivet DVD'ere med Count Basie, Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Quincy Jones, Buddy Rich, Art Blakey, Chet Baker og Louis Armstrong.
Jazz Icons: www.jazzicons.com

Ingen kommentarer: