lørdag, oktober 13, 2012

Erik Moseholm er død


Erik Moseholm døde torsdag aften, 82 år gammel. Den betydning han har haft for dansk jazz er overvældende stor. Det har den været i kraft af den vedholdende og bredspektrede indsats han har lagt for dagen. Han har sat sig dybe spor over alt i dansk jazz. Siden slutningen af 40'erne, hvor han begyndte at optræde professionelt som bassist og frem til sin død, har han været involveret i mange vigtige projekter. Det har drejet sig om musikpædagogik, organisation og mange af de områder der er omkring jazzen. 

I 50'erne og frem til starten af 60'erne spillede han på en lang række af tidens vigtigste pladeindspilninger. I 1958 blev han kåret som årets danske jazzmusiker. I 1961 starter han Radiojazzgruppen, hvilket han beretter om i bogen Den hemmelige krystal fra 2003. Han har været administrativ og kunstnerisk leder af DR Big Band og rektor på det Rytmiske Musikkonservatorium. Han har været til at starte musikpolitiske foreninger som Fajabefa, DJBFA og Dansk Jazzmusiker Forening op. Hans musikalske virke er dokumenteret på en lang række plader, hvor serien Erik Moseholm Collection som Music Mecca udsendte fra 1998-2003 over fire CD'er dækker hans vigtigste musikalske periode fra starten af 50'erne og frem til starten af 70'erne. Desuden har han skrevet flere bøger.

Jeg har mødt Erik Moseholm adskillige gange i forbindelse med Swinging Europe-projektet. Sammen med Birgit Vinge fra Brande formåede han at skabe et europæisk jazzprojekt med unge jazzmusikere, der fik betydelig økonomisk støtte fra EU. Hans oprigtige og brændende entusiasme omkring hver enkelt musiker, der var medlem at big bandet var for mig inspirerende og imponerende. Specielt  med tanke på alt det han har været involveret i. Han trådte ud af projektet for et par år siden og sikrede sig først at det kunne leve videre, inden han gik på "pension". Swinging Europes hovedprojekt big bandet European Jazz Orchestra har netop overstået endnu en succesfyldt turné der bragte dem gennem 9 europæiske lande.

Erik Moseholm efterlader en kæmpe musikalsk, pædagogisk og organisatorisk arv, der kommer jazzmusikere og fans til gode mange år frem.

Ingen kommentarer: