mandag, oktober 08, 2012

John Tchicai er død


Den danske saxofonist John Tchicai er død. Han blev 76 år gammel. Han fik en hjerneblødning i lufthavnen i Barcelona tilbage i juni måned. Han er nu sovet stille ind på et sygehus i Frankrig. 

Han kom til New York i 1962, hvor han blev en del af byens boblende avantgardescene. Her blev han medlem af en af de mest banebrydende grupper, New York Contemporary Five sammen med bla. Don Cherry og Archie Shepp. Desuden medvirkede han på John Coltrane's LP Ascension fra 1965. Et album der af mange regnes for at være et af avant garde- og freejazzens hovedværker. Tilbage i Danmark i 1966 er han med til at danne Cadentia Nova Danica, der blander kompositionsmusik, improvisation og verdensmusik. Albummet fra 1969 Afrodisiaca bliver af datidens anmeldere, Boris Rabinowitsch fra Politiken og Erik Wiedemann fra Information rost til skyerne. I 2006 kritiserer Politiken Kulturkanonen for ikke at have medtaget dette oversete værk. 

John Tchicai har ikke trukket overskrifter i den brede offentlighed. Han har omvendt sat så dybe spor i jazzens historie, at han internationalt set er den danske jazzmusiker der har haft størst betydning. Der er selvfølgelig blevet sat pris på Tchicai, der i 1990 som den første improvisationskomponist fik Statens Kunstfonds livsvarige ydelse. Ligeledes har samarbejdet med Pierre Dørges New Jungle Orchestra og Simon Spang-Hanssen været med til, at placere ham eftertrykkeligt på det danske jazzlandkort. I 70'erne pendlede han rundt i Europa, hvor han spillede med mange at de vigtigste europæiske avantgardemusikere. Senere har han i længere perioder været bosat i USA og sidst i Frankrig. Han har indgået i 100-vis af avantgarde projekter over hele verden. Et af kendetegnende ved Tchicai har været den åbne tilgang til musikkens verden, der har bragt ham rundt i verdensmusikken, ny kompositionsmusik, rock og flere andre underafdelinger indenfor den eksperimenterende jazz. 
En stor jazzmusiker er væk. Han vil blive savnet og husket af avantgardefans over hele verden.

Ingen kommentarer: