onsdag, august 12, 2015

DR og P8 Jazz svigter den nye internationale jazz

Det et en vild præstation at køre en jazzradiokanal 24 timer i døgnet, året rundt. DR's P8 Jazz er kanalen der skal omfavne jazzen og tilfredsstille mange lyttere. Der sidder ikke værter ved mikrofonen hele døgnet rundt, da der ikke budget til den slags. Musikken vælter dog alligevel ud af højtalerne i et væk. Når der ikke er en vært ved mikrofonen, er det en computer der afvikler musikken ud fra nogle givne playlister.

Hvad indeholder playlisterne så? Det kan man selv tjekke ud på DR's egen hjemmeside. Her kan man se hvornår kunstnerne er blevet spillet, hvilket nummer der blev spillet etc. Der er selvfølgelig spillet en masse Miles Davis. Der er også en masse der ikke er blevet spillet. Det giver sig selv, når man har at gøre med en genre, hvor den første plade udkom i 1917. 

De er rigtigt gode til at komme omkring den danske jazz. Her er P8 jazz altid topaktuelle og spiller gerne det sidst nye. Det forholder sig noget anderledes med den udenlandske jazz. Det ser man bl.a. med fire koncertaktuelle udenlandske kunstnere, hvor det kun er lykkedes for P8 at spille en enkelt af kunstnerne fire gange. De andre 3 er helt ude af playlisterne.

P8 Jazz behøver ikke at spille dem, bare fordi de er udenlandske og kommer til Danmark - eller hvad? P8 Jazz skal spille dem, fordi de er hot shit på den internationale jazzscene. P8 Jazz skal spille dem fordi de er gode og interessante for jazzlytterne. Er P8 Jazz ikke interesseret i at formidle? Vil de ikke fortælle lytterne om, hvad det er der sker på jazzscenen? 

Jarrod Lawson er en amerikansk sanger og pianist der spiller vokaljazz med store doser r'n'b. Han  placerer sig fint i kølvandet på Gregory Porter og Jose James som ofte er spillet på P8 Jazz. De er altså ikke bange for at køre den poppede jazz. Hvorfor pokker præsenterer de så ikke Lawson? Han spillede en række udsolgte koncerter i foråret i bl.a. England og Holland. Han vender tilbage til Europa i efteråret, hvor han spiller i Danmark. Skal P8 Jazz ikke afspejle det der sker på jazzscenen i Danmark?

Snarky Puppy gik udsolgt med 650 billetter på 12 timer til deres koncert i Herning til november. Det er den hurtigst solgte jazzkoncert i Danmark meget længe. De har aldrig spillet i Danmark og er i skrivende stund kun blevet spillet 4 gange på P8 Jazz. På den anden side tror jeg heller ikke, at Statsradiofonien havde spillet Charlie Parker ret meget, da han spillede i KB Hallen i 1950 - til statsradiofoniens undskyldning skal det dog tilføjes, at der ikke fandtes en jazzkanal dengang.

Endnu mere grotesk bliver det med Cory Henry og Kamasi Washington. Sidstnævnte er det mest hypede navn på jazzscenen lige nu. Hans nye plade The Epic har fået masser af ros i udlandet og herhjemme i avisen Information. Den lander helt sikkert i toppen på mange års bedste lister. Han spiller koncert i en lille gåturs afstand fra P8 Jazz studiet, i DR Koncerthuset Studie 2 til november. Dagen efter er det keyboardtroldmanden Cory Henry, der er på scenen samme sted. Det er godt nok Copenhagen Jazzfestival der leverer kunstnerne - men det foregår i et samarbejde med DR. Man kan ikke beskylde P8 Jazz for at lefle for den slags. P8 Jazz har aldrig nogensinde spillet Henry eller Washington. Her hylder de armslængdeprincippet i en noget misforstået udgave. Hvis det er fordi P8 Jazz synes at det er noget lort, så er det er helt fair, at de ikke spiller musikken. Hvis det er tilfældet. Så er jeg - og mange jazzfans og potentielle lyttere - meget uenige med P8 Jazz.

P8 Jazz værten Stine Danving har efter, at jeg lagde ovenstående på bloggen skrevet til mig og fortæller at:

“Jeg vil bare lige som en lille notits sige,  at vi spiller både Kamasi Washington og Snarky Puppy. Jeg har både spillet og omtalt dem flere gange i mine programmer, det er rigtigt, at de ikke er i rotation, men det ikke heeeelt korrekt at vi ikke spiller dem eller er opmærksom på dem. Et nyere navn som vi også er meget begejstrede for er basisten Ben Williams som også er ret hot lige pt, som vi også spiller. Musik afviklet fra cd'er fremgår ikke altid i statistikken på samme måde som de digitale skæringer - for når noget bliver afviklet på cd, er der nogle gange noget teknik der gør, at det ikke bliver vist på samme måde...
Det var bare lige det 

Kærligst, Stine”

Ingen kommentarer: