mandag, august 10, 2015

Jazz Live Efteråret 2015 - de store oplevelser

Jazz skal opleves live! Det er skønt med alt lytteriet hjemme ved højtalerne. Når musikerne står lige foran dig åbner det op for nye intense oplevelser. Der hvor øjeblikket antændes. Jeg har fundet en stribe koncerter frem fra dette efterår, hvor jeg vil være tilstede ved mange af dem. Måske ses vi?

Kamasi Washington
I det tyske magasin Jazz Thing bliver han kaldt den spirituelle jazz's svar på Gregory Porter. Han synger dog ikke, så han opnår nok aldrig den samme brede popularitet som Porter. Men saxofonisten fra Los Angeles, Kamasi Washington har med sit 172 minutter lange album Epic, alligevel braget i gennem jazzens lydmur. Han spiller i DR Koncerthuset Studie 2 d. 23. november. Det kan meget vel gå hen og blive årets jazzbrag.

The Necks
Australske The Necks gæster endnu en gang Jazzhouse i København, mandag d. 9. november. Jazzhousebookeren Bjarke Svendsen har hver gang opfordret mig til at komme. Som ulønnet jazzblogger fra Herning er det dog for dyrt, at drøne afsted hver gang der sker noget spændende i Kbh. Denne gang får jeg dem dog helt sikkert at høre, da de dagen efter også spiller på Atlas i Århus.

Ujazz
Fire! Orchestra har endnu en gang besøgt Jazzhouse. Denne gang skete det i forbindelse med Copenhagen Jazzfestival, hvor en henrykket Henrik Palle kvitterede med fem hjerter i Politiken og ordene: "Det var en aldeles forrygende forestilling, der bedst kan beskrives som ’heavy metal møder Stockholms politis harmoniorkester møder Ornette Colemans dobbelte kvartet fra 'Free Jazz' møder Cecil Taylors store orkester på 'Winged Serpent'-pladen’." De spiller i Aarhus d. 4. september, hvor de afslutter en-dags festivalen Ujazz på Atlas. Inden da er Christian Vuust, The Wild Mans Band (med Brötzmann), Jacob Anderskov Strings, Percussion & Piano, Illdjinn, Homies, Howe Gleb & Stev Shelley og Stefano Bollani & Diego Schissi på scenen.

Pierre Dørge & New Jungle Orchestra feat. Kirk Knuffke
Den amerikanske kornetist Kirk Knuffke kommer til Danmark, hvor han spiller sammen med Pierre Dørge & New Jungle Orchestra på en turné. Knuffke medvirkede også Dørges kvartetplade Blui tidligere i år. Turnéen starter i Ry d. 23. september og slutter i Herning d. 27. september efter, at de har besøgt København, Hillerød og Føllenslev.

Snarky Puppy/Jarrod Lawson/Indra/Aaron Parks
Jo jeg har skrevet om det flere gange. Snarky Puppy spiller på Fermaten. Og jo jeg er med til at arrangere koncerten. Og det er også sandt at der er udsolgt. Men det er ikke det eneste der lugter af jazz, der sker på Fermaten i Herning. Søndag d. 25. oktober spiller den amerikanske sanger og pianist Jarrod Lawson på Fermaten. Hans nærværende og vedkommende blanding af jazz og r'n'b er smittende lækker. Det er bl.a. med spor tilbage til Stevie Wonder. Han spillede en række koncerter i foråret i England og Holland, med stor ros og opmærksomhed til følge. Lawson er starten på en heftig jazzuge i Herning. Allerede igen om tirsdagen er der besøg af den amerikanske sangerinde Indra Rios-Moore, der sammen med Benjamin Trærup, Thomas Sejthen og Uffe Steen har lavet albummet Heartland, der er udgivet internationalt. Det har fået berettiget ros fra flere markante jazzanmeldere. Lørdag d. 31. oktober spiller Aaron Parks og Christian Vuust på Carl Henning Pedersen museet. Det er med det nye duoalbum Storytelling i bagagen, at duoen efter eget ønske gæster museet, med den gode akustik og Steinway flyglet. Tirsdag d. 3. november slutter Snarky Puppy så dette musikalske festfyrværkeri af med en klokken 12 raket.

Steve Gadd Band
Takket være saxofonisten Michael Blicher kunne vi sidste år opleve stjernetrommeslageren Steve Gadd i forbindelse med deres fælles turné rundt i det danske. Rygtet vil vide, at det gentages i 2016. Indtil da kan man møde Gadd i Amager Bio d. 2. nov, hvor han spiller saftig fusionsjazz sammen med et band, der bl.a. inkluderer keyboardspilleren Larry Goldings og guitaristen Michael Landau.

Yaron Herman Trio
Den israelske pianist Yaron Herman er efter to albums på det tyske pladeselskab ACT, rykket til pladeselskabet Blue Note, hvor hans første plade udkommer d. 28. august. Allerede d. 18. september kan man opleve ham på Dexter i Odense, hvor han spiller sammen med trommeslageren Gerald Cleaver og bassisten Matt Brewer. Det kunne meget vel blive en stor oplevelse

Tversted Jazzy Days
Den nordjyske jazzfestival er et sikkert indslag i efterårsferien. Musikchefen er orgelbetvingeren Niels Ole Sørensen, der selvfølgelig lader sin glæde for Hammond orgelet skinne igennem. Sidste år var det kæmpen Joey deFrancesco der gæstede den lille by. I år er det guitaristen Pat Martino, der tager tager Pat Bianchi med på orgel. Programmet byder også på den i USA bosatte, danske violinist Mads Tolling, der lige har fået en andenplads på det amerikanske magasin Downbeats liste Rising jazz violinists. Han spiller sammen med Jacob Fischer. Herudover er bl.a. Sinne Eeg, Jakob Sørensen, Riel/Pasborg, Christian Sands, Jørgen Emborg også at finde på programmet.

Jazz i Trekanten
Jazz i Trekanten er navnet på den nye jazzfestival, der finder sted sidste uge i august 2015, fra 21. til 30. august. Vi befinder os geografisk i trekantsområdet med Vejle-Fredericia-Kolding. Det er Jazzforeningerne JIVE-Jazz i Vejle, Fredericia Jazzklub og Jazz6000 i Kolding der er gået sammen om at arrangere festivalen. Programmet byder på en god bunke trad. jazzbands og helt unge jazzmusikere. Derudover gæster bl.a. Emil de Waal og Nulle, Nicklas Knudsens Radio Timbuktu, Allan Mortensen, Bremer/McCoy, Magnus Hjorth, Henrik Gunde, Benny Green og Carsten Dahl den nye festival.

Ingen kommentarer: