Det er næppe nogen hemmelighed for den opsøgende og nysgerrige danske jazzlytter, at polske jazzmusikere har været med til, at give den danske jazzscene et skud vitalitet i de senere år.
Jeg har inden for kort tid modtaget tre udgivelser, hvor trommeslageren Szymon Pimpon Gasiorek går igen. De to første udkom for et år siden. Den første er en trioudgivelse med tre polakker, der alle bor i København. De resterende to medlemmer er Jedrzej Lagodzinski på tenorsax og Fanciszek Pospieszalski på bas. Trioen hedder The Love and Beauty Seekers og har lavet albummet Zar. For at starte med det allerbedste først, så sparker de liv i det gamle jazzgespenst med nummeret Yakuza. Den er opkaldt efter den japanske mafia, der er opkaldt efter et kortspil. Nummeret starter i et stille modus og cirka halvvejs inde i nummeret kommer mafiaen og vælter kortbordet. Det er en kæmpefornøjelse at høre en jazztrio fremmane vanvidsscener så intenst og præcist. Resten af pladen er i samme høje klasse, hvor de både behersker free, nedskrevet rod og ballader i nogle fede stemninger.
Den anden plade er med Pimpono Ensemble med trommeslageren Pimpon Gasiorek i spidsen. De to andre fra den forgående trio er også med i det 12 mand store orkester der tæller medlemmer fra Polen, Norge og Danmark. Jeg kommer undervejs til at tænke på Fire! Orchestra, når de bevæger sig mellem vildskab, free, impro og styrede forløb. Her er både punkens vildskab og jazzens sans for de komplekse detaljer. Der er hele tre bassister og en tuba med til at lægge en vilter og levende bund. Jeg er særdeles godt underholdt og fornøjet, når jeg lytter til pladen, hvor Szymon Pimpon Gasiorek udviser et stort talent for at holde hovedet koldt og bevare overblikket, når det spidser til.
Den sidste udgivelse er en spritny kassetteudgivelse lavet i et samarbejde mellem Insula Music, Tomo Jacobsons Gotta Let It Out og Szymon Pimpon Gąsioreks Love & Beauty Music. Den udkommer i to versioner. Den ene, som jeg er så heldig at have fået fingrene i, er en version hvor båndet er pakket ind i en smuk trææske. Projektet hedder også Wood Organization. Det er som udgangspunkt ikke et band men en tilgang til musik. Jacobson og Pimpon Gąsiorek er altid med i projektet, der har skiftende deltagere. På båndet hører vi dem i tre forskellige sammenhænge. Den første er som duo i en 49 minutter lang koncertoptagelse fra 2016 i Koncertkirken. De er inspireret af naturen og hylder dens lyde og deres relationer. Optagelsen er et fascinerende lydkig ind i en verden af klange, følelser, momenter og masser af lyde.
På side B er de blevet til en trio med Lars Greve på klarinet og baritonsaxofon. Optagelsen er fra 2017 og bringer os atter ud i naturen, som den kan lyde en aften i en kirke på Nørrebro. Greves store alsidighed på blæserinstrumenterne er en god tilføjelse. Den sidste optagelse er også den ældste, den er fra 2015. Her er Jacobson og Pimpon Gąsiorek sammen med Freya Schack-Arnott på cello og Franciszek Pospieszalski på bas. Det er et noget andet nummer end de to første. Den er kun 7 minutter lang og har fokus på strygerne.
Du skal i øvrigt skynde dig, hvis du vil have træ-udgaven der er lavet af Chris Shields, da der kun er lavet 32 eksemplarer af den. Den findes også i en almindelig plastikversion der er lavet i 68 eksemplarer. Den får store anbefalinger herfra.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar