mandag, marts 18, 2019

Just Like Django: Les Sessions (Gateway) CD/DL/stream >> Reve Boheme: Six & Six Swing to bop (Reve Boheme) CD/DL/stream >> Gypsy Vendetta: Odd Club Copenhagen (Gateway) CD/DL/stream

Indenfor kort tid er der landet tre danske plader på mit anmelderbord, der alle tager udgangspunkt i Django Reinhardt og den stil er kaldes jazz manouche, gypsy jazz eller sigøjnerjazz. Kært barn har mange navne, men du ved nok hvad jeg mener. Fælles for alle tre grupper er at de består af to guitarer og en bas. Herefter skilles vejene. Som fjerdemand har de henholdvis violin, klarinet og mundharmonika med. 

Den første plade er ligefrem med nogen der kalder sig Just like Django - og er ironisk nok dem der minder mindst om Django Reinhardt. Der er nemlig røget en pæn dosis fransk chanson med i sigøjnerjazzen. Det betyder også at de som den eneste af de tre grupper har en sanger med på nogle af deres numre. Franskmanden Claude Chichon serverer med frankofil charme den selvskrevne Paris je t’aime og Jacques Brel klassikeren Ne me quitte pas på formfuldendt fransk. Johan Toftegaards velspillende klarinet stjæler på resten af pladen en god del af opmærksomheden.

Rêve Bohème laver med deres sjette plade den mest sigøjnerjazzede plade. Med undertitlen Swing to Bop går de selv- og stilsikkert ind i landet mellem bop og swing. Stilen er sigøjnerswing og numrene er hentet fra Reinhardts bagkatalog og fra beboppens klassikere. Jens Fuglsang leder med overskud og charme kvartetten gennem Reinhardts Swingtime in Springtime og Crepuscule og bebop klassikere som Cherokee og Donna Lee. Fuglsang er en usvigeligt sikker virtuos på leadguitaren. Sammen med Finn Poulsen på mundharmonika holder han styr på melodien - både i sammenspil og lækre soli. 

Gypsy Vendetta har selv skrevet al musikken på albummet Odd Club Copenhagen. Det er dem der har violin med. Gypsy Vendettas store force er den mere rå og direkte tilgang til sigøjnerjazzen, som de benytter sig af. Her er guitaristerne Anders Nilou og Rasmus Rude sikkert dækket ind i selskab med violinisten Alfkil Thorbjørn Wennermark og bassisten Emil Bruun Madsen. “Garcon! Un cafe s'il vous plait et un avec” Je suis forelsket i sigøjnerjazzen, når Gypsy Vendetta med lethed og virtuositet skaber pariserstemning i Copenhague.

Ingen kommentarer: