mandag, marts 23, 2020

Aloft Quartet: Farewell old ways (AMP) CD/DL/stream >> Amund Kleppan: Venture (AMP) CD/DL/stream

I 2018 fik de den eftertragtede Danish Music Award som årets nye danske jazznavn. Nu er de aktuelle med album nr. 2, der ligesom det første albums titel, First Year også har en titel, der fortæller hvor kvartetten befinder sig i deres udvikling. Den hedder Farewell Old Ways.

Kvartetten med de to danskere; Simon Balvig på altsax og Rasmus Sørensen på piano er sammen med svenske Jon Henriksson på bas og norske Amund Kleppan på trommer har ikke valgt nye musikalske veje. Det er snarere måden som de har arbejdet med musikken der er ny. Det er Simon Balvig der har skrevet 7 af pladens 11 numre, mens Jon Heriksson har skrevet resten.

Stilistisk befinder Aloft Quartet sig et sted ude midt i Atlanten. De trækker på amerikanske jazzdyder, hvor der gerne må være tempo og teknik med i afviklingen. Der dryppes nordiske klange ned i melodistykkerne. Aloft Quartet har atter begået et velskabt album.

Kvartettens norske trommeslager Amund Kleppan er også pladeaktuel. Han har medtaget pianisten Rasmus Sørensen på albummet Venture. Her medvirker den spændende israelske guitarist Tal Arditi, der bor i Berlin. Han er sammen med den ukrainske trompetist Dima Bondarev med i front på et album, hvor den nutidige jazz dyrkes. Det er tempofyldt, dynamisk og med et højt teknisk niveau. Et godt udtryk for at den helt unge europæiske jazz trives og har det godt.