søndag, marts 22, 2020

Rena Rama: Live (Caprice) CD/DL/stream

Vi har fat I en af de helt særlige grupper i svensk jazz. Rena Rama vandt Jazz i Sverige prisen i 1973 og udgav i den forbindelse, deres første album. Den aktuelle plade, som jeg har fået fingrene i, er en genudgivelse af et live-album fra 1983, der indeholdt en indspilning fra jazzklubben Fasching fra november 1975. Pladen åbner med en spirituel vildbasse. Det er kvartettens udgave af Hermeto Pascoals Nem Um Talvez (kendt fra Miles Davis albummet Live Evil), hvor den altid forrygende saxofonist Lennart Åberg lægger heftigt fra land i et ekspressivt saxofonspil i det næsten kvarterlange åbningsnummer.

Andet nummer er pianisten Bobo Stensons Enok, hvor Stenson indleder nummeret sammen med bassisten Palle Danielsson, hvorefter trommeslageren Lerory Lowe, der var helt nyt medlem af Rena Rama på det tidspunkt, tjekker ind. Det er den åbne og intense jazz, hvor melodien gemmes væk i et i et virvar af sanseligt klaverspil. Nummeret kom også med på studiepladen Landscapes, som de indspillede et par år senere og udgav på ECM-underselskabet JAPO. Det er også her, hvor livepladens sidste nummer Romanian Folk Song også dukkede op igen. 

Det er meget anbefalelsesværdigt udspil, der desværre ikke er genudgivet på vinyl. Det er svensk spiritual jazz i absolut verdensklasse, hvor Lennart Åbergs kraftfyldte saxofonspil er en sand fornøjelse i selskab med de andre musikere i Rena Rama.
I forbindelse med genudgivelsen spillede Rena Rama på Fasching, hvor Orkesterjournalen var tilstede, læs mere HER