Dianne Reeves og Michel Camilo i Operaen
Det varer ikke længe før Copenhagen Jazzfestival og Aarhus International Jazzfestival offentliggør deres programmer, men kan man ikke vente så længe, kan man allerede finde en del af programmet rundt omkring på nettet.
Blandt de absolutte topnavne er Herbie Hancock og Pat Metheny allerede offentliggjort. Hancock skal spille i Operaen, hvor bla. Curtis Stigers spillede sidste år. I år bliver der også mulighed for at høre en af de allerstørste jazzvokalister.
Dianne Reeves skal ifølge både Blue Note's og Concord's og sit eget site spille i Operaen d. 10. juli.
Ifølge Michel Camilo's eget site spiller han i Operaen d. 11. juli, sammen med guitaristen Tomatito, som Camilo i 2000 lavede pladen Spain sammen med.
På Billetnet er det muligt at se resten af programmet. Dianne Reeves deler program med Andy Bey. Michel Camilo deler program med Richard Galliano og Michel Portal.
Den sidste koncert i Jazz i Operaen programmet d. 13. juli er med franskmændene Gotan Project, de har lige udgivet deres længe ventede andet album Lunatico.
To af den nutidige jazz's største guitarister kommer ifølge promoteren Saudades' site også forbi København denne sommer. Bill Frisell Quintet er i byen d. 11. juli og John Scofield er sammen med Jack DeJohnette og Larry Goldings i byen d. 8. juli.
De to svenskere Ulf Wakenius og Lars Danielsson spiller ifølge deres pladeselskab ACT Records -som Sundance jo lige har overtaget distributionen af- også i København. Lars Danielsson spiller her fra d. 12. til 16. juli og Ulf Wakenius spiller i hovedstaden d. 14. juli.
Selvfølgelig kan forvente at se den danske jazzelite i både Århus og København. I Århus bliver der mulighed for at opleve noget helt unikt. Ifølge Jacob Anderskov's eget site skal han spille sammen med Airto Moreira i en duo.
Diana Krall i Dalarna
I Rättvik 280 km nord for Stockholm spiller Diana Krall en ud af fire koncerter i det europæiske denne sommer. På deres udendørs scene i et tidligere kalkbrud Dalhalla spiller Diana Krall sammen med Anthony Wilson (g), John Clayton (b) og Jeff Hamilton (d). Billetpriserne starter ved 280 svenske dollars.
Dalhalla: www.dalhalla.se
Nigel Kennedy goes jazz
Violinisten Nigel Kennedy, der siden sit gennembrud i firserne med strithår og virtuost spil har slået sine folder i den klassiske musik, er vendt tilbage til jazzen. I december 2005 var han i studiet i New York sammen med bla. Ron Carter, Jack DeJohnette, Joe Lovano, Kenny Werner og Lucky Peterson. I 1984 udgav han som sit første album pladen Nigel Kennedy Plays Jazz. Det er Blue Note der står for den nye udgivelse til september. Udgivelsen følges op af en turné, hvor Kennedy har sammensat et band bestående af polske jazzmusikere. Kennedy bor i Polen, hvor han er kunstnerisk leder af det Polske Kammer Orkester.
Vinteren forsvinder og danske jazzplader vokser frem
Lige for tiden kommer der mange spændende nye danske jazzplader. I det følgende kan du en smule overblik over nogle af dem.
Schantz Segment: Return from exile (Stunt Records) -Morten Schantz bringer funken tilbage i den danske jazz. Først med Jazzkamikaze, og nu med det andet album med Schantz Segment.
Kenneth Bager: In a space cadet (Flex Records) -Ikke jazz, meen…den danske Godfather of House (og chill) har lavet sit første soloalbum, med Jean Luc Ponty, Hans Ulrik og Jacob Fischer blandt gæstemusikerne.
Hess is More: Captain Europe (Music for Dreams) -Hess er DMA Jazz nomineret for Tip top dynamo, og nu allerede klar med opfølgeren.
Jeppe Gram: Uppsala dream -Manden for enden af stikkerne i bla. Gramski Beat, er igen klar med et album. Mads Hyhne, Jakob Bro, Ned Ferm og Ben Street er blandt musikerne på albummet
Tys Tys: Twisted fingers soft (Ilk Music) -Maria Laurette Friis' popdekadente stemme og stil har vi allerede hørt med sangen Grenadine, ellers kan du gøre det på deres site, nu er hele albummet her.
Katrine Madsen: Supernatural love (Stunt Records) -Katrine er DMA Jazz nomineret sammen med Svante Thuresson for Box of pearls. På den nye plade bakkes hun op af et drømmehold, og synger duet med Cæcilie Nordby!
Niels Jørgen Steens Monday Night Big Band: Live from Paradise (Calibrated) -aktuel koncert fra en februar weekend i år, med Niels Jørgens legendariske mandags big band.
Solar Plexus: Shows pink (Calibrated) -Michael Heise er nok mest kendt som pianist, men nu giver han den los på et orgel i trio sammen Kaspar Vadsholt og Francis Nørgaard.
Mikkelborg hædres
Palle Mikkelborg bliver årets vinder af IFPIs ærespris til DMA Jazz 2006, der bliver holdt i Vega, København, fredag 21. april.
Spot på jazzen
På sidste års Spot Festival i Århus var der en hel dag med jazz, på en af scenerne arrangeret af Sun Ship. Det er endnu ikke offentliggjort om der bliver noget lignende i år. Men i denne uge blev flere navne fra jazzens verden føjet til programmet. Bandet der deler navn med Quentin Tarantino's produktionsselskab -og muligvis også kunne lave et soundtrack til en Tarantino film, Bandapart med bla. Søren Kjærgaard er sammen med Copenhagen Saxophone Quartet -som nok nærmere hører til i grænselandet op til den klassiske verden, Once Around The Park, Sekten, Slaraffenland og Emil de Waal Plus kommet på programmet.
Spot Festival: www.spotfestival.dk
Dan Turell og jazzen
Dan Turell skrev i årene 1964 -1970 adskillige anmeldelser, nekrologer, portrætter og alt muligt andet om jazzen for diverse tidskrifter og aviser. Lars Movin har nu samlet 101 tekster fra den tid i bogen Charlie Parker i Istedgade. Her er ingen vej udenom. Bogen koster kun sølle 100,- og er med sine 328 sider et fantastisk tilbud til selv den mest kræsne jazzfan.
Læs bla. den 18 årige Dan Turells jazzkritikerkritik fra 1964, hvor Politikens Boris Rabinowitsch får denne stadigt aktuelle "anmeldelse": "Boris Rabinowitsch er altid saglig; man mindes ikke at have set ham forfalde til billige effekter. Hans egen musikalske baggrund har tydeligvis givet ham musikalsk-teknisk baggrund (som Ulrich), og han er samvittighedsfuld (hvormed menes at han ikke sjusker med tingene)." (side 42)
Bogen udgives af forlaget Bebop.
Roskilde festivalen har ikke glemt jazzen
I 1976 spillede både Papa Bues Viking Jazz Band og Theis/Nygaard Jazzband på Roskilde Festivalen. I dag, 30 år senere kan jazzen stadig snige sig ind på programmet. Jazz har i de senere år været en yndet ingrediens i mange spændende genreblandinger, som fremkalder en uforudsigelighed: Man ved aldrig, hvor musikken bevæger sig hen ved næste taktslag.
Jazzen er på vidt forskellige måder et nøgleelement hos nedenstående seks navne.
Kieran Hebden & Steve Reid (UK/US) krydser klinger, når electronica og jazz puttes i mærkværdige klæder, mens Tied & Tickled Trio (D) lader jazzen sammensmelte med et elektronisk musiklandskab, hvor saxofonen kæler sammen med elementer af dub og bestandige grooves. Hammond Rens (DK/US), som bl.a. består af jazztrommeslager Kresten Osgood, præsenterer sydende orgel i harmoni med svingende og funky grooves.
DJ Grazzhoppa's DJ Bigband (B) leverer ekstraordinær turntablism. Med intet mindre end 12 dj's i samtidig human-mekanisk flair scratcher og sampler gruppen det elektroniske med udsyret jazz. The Thing (N/S) er et hårdtslående improvisations-ensemble, som fusionerer free-jazz-elementer med garage-rock, og endeligt appellerer The Five Corners Quintet (FIN) både til jazz- og clubbing-miljø med latin- og 60'er Blue Note-prægede grooves.
Roskilde Festival: www.roskilde-festival.dk
Ingen kommentarer:
Send en kommentar