tirsdag, april 18, 2006

Stor Ben Webster biografi
Frank Büchmann-Møller har lavet en 392 sider lang biografi om Ben Webster. Bogen udkommer desværre kun på engelsk.
Someone to watch over me -the life and music of Ben Webster fortæller, som den første nogensinde, den komplette historie om Ben Websters karriere.
Büchmann-Møller har interviewet mere end 50 personer i USA og Europa til brug for bogen.
Frank Büchmann-Møller er leder af Jazz arkivet på Syddansk Universitet og har tidligere skrevet en biografi om Lester Young. Bogen udkommer d. 28. maj og udgives University of Michigan Press. Den kan købes hos www.amazon.com

Danmark og den sorte Atlant
I dagene fra d. 4. til 6. maj afholdes konferencen Denmark and the black Atlantic på Københavns Universitet. Der sættes fokus på Danmarks rolle på de Dansk-Vestindiske øer, med udgangspunkt i kvinden Nella Larsen.
Blandt de mange foredrag på konferencen er der også noget for den jazzhistorisk interesserede. I 40'erne var den amerikanske trompetist og sangerinde Valaida Snow i Danmark. Hun sad fængslet i Vestre Fængsel i 18 mdr. fra 1940-42 pga. tyveri og narkotika.
Hun havde været hovednavnet på Apollo Theatre i Harlem inden afrejsen til Europa og var blevet kaldt den kvindelige Louis Armstrong. Fofatterinden Candace Allen har skrevet den semibiografiske bog Valaida, hvor hun i store træk tager udgangspunkt i Valaida Snow's liv.
Konferencen afsluttes på Copenhagen Jazzhouse med oplæsning af Candace Allen og koncert med Ed Thigpen Rhythm Features.
www.blackatlantic.engerom.ku.dk/

Jazzbabes i Århus
Bag denne chauvinistiske overskrift gemmer nyheden om at dansk og polsk jazz's to topbabes præsenteres på Aarhus International Jazzfestival.
Ridehuset danner som vanligt ramme for Klüvers Big Band, som i år har Malene Mortensen med som gæsteartist. Malene Mortensen er udover at være en af Danmarks bedste jazzsangerinder, den eneste fra den danske jazzverden som har prydet forsiden på drengerøvsbladet M!
Malene Mortensen har på det seneste flirtet med big band musikken og har lige optrådt med Holbæk Big Band. Derudover har hun turneret en del med sin trio i foråret, og hun barsler med en ny plade til efteråret.
I Musikhuset kan den polske sangerinde Anna Maria Jopek opleves. Jopek er ukendt i Danmark, men har i Polen bla. solgt over 100.000 eksemplarer af pladen Upojenie, en plade fra 2002 hvor Pat Metheny medvirkede. Jopek ønsker ikke at hendes musik rubriceres som jazz, så det lader vi være med, men hun kan ikke løbe fra at hun har arbejdet meget sammen med den polske trompetist Tomas Stanko og senest i foråret været på turné med Mino Cinelu. På Jopeks seneste plade fra 2005 tager hun bla. livtag om to numre med Sting, Van Morrison's Moondance og No Doubt's Don't speak.
Malene Mortensen: www.malenemortensen.dk
Anna Maria Jopek: www.anna-maria-jopek.com/

Mytisk legende sammen med Osgood og Tchicai
Kresten Osgood har endnu en gang fundet sammen med en kunstner fra 60'ernes freejazz scene. Denne gang er det bassisten Henry Grimes som i 60'erne bla. spillede med Albert Ayler, Don Cherry og Archie Shepp, han spillede desuden med Sonny Rollins og Gerry Mulligan i mere straighte sammenhænge.
Henry Grimes forsvandt i 1967 og i årene derefter gik rygter om alt muligt fra, at han var død til han havde farvet håret grønt og spillede bas i et rockband.
I 2002 dukkede han så op igen, journalisten Marshall Marotte havde fundet ham på et hotel i San Francisco.
Siden da er Grimes vendt tilbage på jazzscenen og har bla. spillet med Marilyn Crispell, David Murray og Marc Ribot.
Grimes suppleres af af ligeså ligeså legendariske John Tchicai på saxofon. Hele herligheden kan opleves ved en koncert arrangeret af Loco, på Plan B d. 15. juli kl. 20
Henry Grimes: www.henrygrimes.com

Nyt liv i Toots
Toots Thielemans som vi herhjemme senest har oplevet sammen med Niels Lan Doky, i den dejlige film Between a smile and a tear, er aktuel med et nyt album for Verve. Han har inviteret en lang række sangere med i studiet, hvor standards som Over the rainbow, Come rain or come shine og I gotta right to sing the blues bliver sunget af bla. Madeleine Peyroux, Jamie Cullum, Lizz Wright, Silje Neergaard og Beth Hart.
Pladen hedder One more for the road og udkommer den 9. maj i USA.
Toots Thielemans: www.tootsthielemans.com

Ingen kommentarer: