mandag, oktober 06, 2008

Leo Mathisen: 1942-43 Terrific rhythm (Little Beat Records)

Leo på toppen og i Herning

"Leo glædede sig fra begyndelsen til at komme til Herning, der var en hellig by for ham, fordi man der lavede 'verdens' bedste fiskestænger. Han var også henne at købe et par, og for at bese dette - et af Skandinaviens fineste - værksted for fiskestænger. Der var høj og blå himmel i Herning, og Leo var borte hele dagen hos Stradivariusserne i fiskestangshimlen."
Ovenstående er en historie fortalt af Børge Ring, fra den store Jyllandssommerturné som Leo Mathisen var på i 1942. Leo Mathisen var populær ude i landet og lavede i samme periode nogle af sine fineste indspilninger.
Det kan høres på den femte udgivelse i Little Beat Records serie på syv CD'er, der kommer til at dække hele Leo Mathisens karriere. Vanen tro er der blevet plads til nogle obskuriteter og denne gang skuffes Mathisen-nørderne ikke. Man har fundet nogle af de eneste optagelser fra filmen Gi' ham trompeten der overhovedet findes. Filmen blev aldrig færdiggjort da den fandtes politisk ukorrekt, grundet tyskernes besættelse af landet. Erik Parker skulle spille hovedrollen og Mathisen havde skrevet fire gennemgående numre.
Men det er ikke alt der er obskurt. De fire numre der indspilles d. 13. juli 1942 er i allerhøjeste klasse. Long shadows, Terrific rhythm, Got a red nose og Call it what you like viser en komponist (Mathisen) og et orkester der spiller suverænt. Der er tydelige Ellington inspirationer at høre i nummeret Terrific rhythm.
På en indspilning lavet i november 1942 høres der så tydelige Count Basie inspirationer at nummeret Hot spot blues lyder som Jumpin at the woodside. Det er forrygende og der er næppe lavet så god dansk swingmusik nogensinde!
Så femte kapitel i historien om Leo Mathisen er en af de vigtige. CD'en er som vanligt suppleret med yderst en informativ booklet og udtømmende diskografiske oplysninger.
Little Beat Records: littlebeatrecords.dk

Ingen kommentarer: