søndag, oktober 19, 2008

Cathrine Legardh: Gorgeous creature (Storyville)

Moden og velovervejende debutant

2008 har været de danske jazzsangerinders år. Sinne Eeg har konsolideret sig i eliten. Caroline Henderson indtog hitlisten og fylder spillestederne. Helle Henning overbeviste os om at man sagtens kan synge på dansk, det gjorde Camilla Dayyani iøvrigt også. Og så er der lige debutanterne. Kaya Brüel er ikke pladedebutant, men jazzdebutant. En ung Sidsel Storm og en ældre Mette Halle meldte sig også i debutantfeltet.
Cathrine Legardh er også en slags debutant. Dog ikke af den helt unge og uerfarne slags. Hun har tidligere lavet det populære børneprojekt Nullernix og underviser ligeledes i sang. Det lidt spøjse er at hun sammen med Mette Halle en gang om måneden står i spidsen for arrangementet One Mic Stand på Café Intime. Hvorfor er det pudsigt? Jo fordi Halle også er pladedebutant og aldersmæssigt er at finde i midten af 30'erne. Desuden har de begge valgt at lave en plade med akkompagament fra bas, guitar og klaver. På guitaren går Jacob Fischer igen på begge projekter og det forstår man godt. Han befinder sig i en klasse for sig herhjemme, når det er standardmateriale der skal arbejdes med. I det hele taget kan man sige at Halle og Legardh kæmper om den samme plads på jazzscenen.
Legardh fortolker 8 standards (ikke de mest slidte) på pladen Gorgeous Creature, derudover er der blevet plads til et Abbey Lincoln nummer, to af Lars Gullin (den ene er instrumental) og to Charlie Parker stykker. Legardh har en passion for bebop og vocalese, hvilket hun tillige beviser flere gange på pladen at det er noget som hun mestrer. Ved klaveret sidder skotten Brian Kellock som hun har mødt ved workshops i Skotland hos sangerinden Fionna Duncan. Hugo Rasmussen spiller bas og Francesco Cali spiller accordion på to numre, hvilket er for lidt. Tom McEwan har en højst overraskende gæsteoptræden på vaskebrædt.
Legardhs plade virker på ingen måde som en debutplade, tværtimod lyder den mere som hendes plade nr. 3 eller 4. Hun ved hvad hun vil og hun er i stand til at gøre det. Hun har sammen med Brian Kellock arrangeret musikken og det fungerer perfekt, så det både er personligt og er med respekt for traditionerne.
Cathrine Legardh: www.legardh.dk
My Space: www.myspace.com/legardh

Ingen kommentarer: