tirsdag, december 02, 2008

Viktoria Tolstoy: My russian soul (Act/Sundance)

Svensker på russisk visit

Det er en - på mange måder - stor fornøjelse at være i selskab med denne plade. Melodi materialet er ganske velkendt og Viktoria Tolstoy er lækker - at høre på. Pladen hedder My russian soul og det er udover et par russiske folkemelodier også den store klassiske komponist Peter Tchaikovsky's kompositioner der er brugt. Det er som melodimateriale til flere af de nyskevne tekster, der er skrevet af Anna Alerstedt. Man griber sig selv i gå og nynne med på sangene, men det er nok også fordi at meoldierne er forholdsvis velkendte, bla. fra Nøddeknækkeren, Svanesøen og Patehtique. Der er også musik af Vysotsky, Rachmaninov og Petrov. Stranger in paradise, der var baseret på en russisk melodi, var med i Broadway-musicalen Kismet fra 50'erne. Den er med som en af den slags numre, der banker på og spørger om den må komme indenfor.
Pladen er produceret Nils Landgren og Tolstoy bruger på pladen nogle af de fineste svenske jazzmusikere, der kan opdrives. Jacob Karlzon på piano har arrangeret flere af numrene og han er en fornøjelse i begge roller. Han har samarbejdet med Tolstoy de seneste år. Hans kraftfyldte indfølende og samtidigt følsomme klaverspil klæder Tolstoys stemme. Johan Granström (bas) og Rasmus Kihlberg på trommer supplerer forbilledligt. Joakim Milder på sax, Nils Landgren på basun og Lelo Nika på akkordion gæster på flere numre, desuden er der hældt en portion strygersovs ind over flere numre.
Pladen er som helhed meget mere velfungerende end man kunne frygte. De russiske numre holder til at blive jazzificeret, det bliver aldrig for sødt eller sukret. Det indeholder tværtimod den substans der skal til for at pladen er værd at høre igen og igen.
Bonusinfo:
Viktoria Tolstoy skriver på sit site d. 25. nov. at nu ville hun holde en pause indtil foråret, da hun snart skal være mor.
Viktoria Tolstoy: www.viktoriatolstoy.com

Ingen kommentarer: