fredag, april 12, 2013

The Universal Quartet: Light (ILK)


Drømmende spirituel jazz. Musik der ad krogede veje bevæger sig rundt i sjælen. Musik der heler og løfter sindet ud af vinterdisen. Når de to danskere trompetisten Kasper Tranberg og trommeslageren Kresten Osgood er sammen med amerikanerne Yusef Lateef og Adam Rudolph i The Universal Quartet sker der ting som ikke er musikalsk hverdagskost. Det er kvartettens andet album. 

Freejazz, avantgarde er det mest tydelige på pladen. Det er musik det er spændende at gå på opdagelse i. Der er en underverden af detaljer. Det kunne være antydningen af elektroniske bleeps fra Osgood's keyboard på nummeret Cobra. Sammen med Tranbergs trompetspil og Lateef på pianoet bliver det rørende følsomt og skrøbeligt. Der er lyden af et andekald og afrikanske rytmer på nummeret 1.425. Kvartetten hylder den 87 årige pianist Randy Weston der tidligt i 60'erne startede sin livslange flirt med afrikansk musik på nummeret For Randy Weston. Osgood hylder Yusef Lateef med nummeret Brother Yusef. På Death in the morning går der roots-blues i den og Lateef synger følsomt og smukt. Yusef Lateef spiller på mange forskellige instrumenter; tenorsax, obo og en lang række etniske fløjter. Rudolph er ligeledes bredt omkring på percussioninstrumenter, fløjter og diverse.

The Universal Quartet er et unikt projekt der heldigvis har fået lov til at overleve meget roste debutalbum. Rosen hører i allerhøjeste grad også hjemme denne gang. Åndelige urkrafter og bevægende stemninger  fremmanes af de fire musikere. Light er lyset. Light er et anbefalelsesværdigt album. Light er musik, Marie Krarup ville blive bange for.

Ingen kommentarer: