torsdag, april 14, 2016

ENOK: 2000 (Hoob Records)

Det er 60’ernes og 70’ernes jazzrock ført op i nutiden. Tre veteraner fra jazzscenen i Göteborg er gået sammen med den yngre Fabian Kallerdahl på keyboards. Sammen har de lavet et velklingende album der på den ene side lyder af noget der blev lavet for fyrre år siden og samtidigt har et nutidigt udtryk. Det er meget gennemført og fremstår langt fra gammeldags eller støvet. Har man en svaghed for elektriske Miles eller tidlig Weather Report går man ikke forkert. Det er tydeligt at specielt Kallerdahl har samlet nogle idéer hos keyboardfolket som Miles omgav sig med. Han er så heller ikke den første i verden der har fundet inspiration hos Keith, Chick eller Herbie. 

Thomas Gustafsson på sopransaxofon har drukket fra den samme kilde som Dave Liebman. Trommeslageren Anders Kjellberg er ikke bange for at syre i gennem med et loose groove. Guitaristen Göran Klinghagen trækker rockguitaren ind i jazzen. Han er en guitarist der kan blande effektpedalernes muligheder med nogle skarpe licks. Enok er et projekt som kun kan ske i Sverige, hvor man ikke er angst for tæt samvær med lyden af 70’erne i nutiden. Det er fuldstændigt utænkeligt at et sådant projekt ville have set dagens lyd eller lys i Danmark. 

Albummet udkommer på 2 LP’er i gatefold. Gudskelov har man ikke forsøgt at lave et cover der ligner et jazzrock album fra 70’erne. Man har holdt fast i hvor man kommer fra. Så i stedet er det et billede fra Galvsjön, der ligger nord for Bollnäs i Sverige. Her siger legenden at der i 1890 blev udkæmpet et slag mellem to krigsskibe fra 1600 tallet fra henholdsvis den spanske armada og den engelske flåde. Der er flere der siger at det ikke er sandt, men det har været muligt at få det bekræftet.

Ingen kommentarer: