lørdag, april 09, 2016

Phronesis: Parallax (Edition Records) LP

Så er sjette album ude med Phronesis. Trioen der nyder stor succes i England og har en dansker i spidsen. Bassisten Jasper Høiby har gennem årene fremelsket et stærkt dynamisk udtryk med trioen. Alle tre byder nu ind fra hver deres plads, i et overensstemmende og tydeligt kollektivt udtryk. De har hver især bidraget med 2 kompositioner til pladen. De går ind i en følelse som de rådyrker. De presser tonerne frem. Det er triojazz i en rytmisk eksplosiv opsætning. Taktarterne presses til det yderste. Det hele er optaget på en dag i Abbey Road studierne i London. Det er intenst. Det fornemmes at det ikke er ligegyldigheder, der har fået lov til at lande i pladens riller.

Den norske trommeslager Anton Eger (kendt fra Jazzkamikaze) og den engelske pianist Ivo Neame er perfekte partnere til Høiby, når der skal laves nutidig triojazz, der ikke lugter af E.S.T. eller Keith Jarrett. Har du brug for en omgang højspændt triojazz der ikke er stillestående, så er Phronesis et meget kvalificeret bud. Anton Egers to kompositioner åbner hver sin pladeside. Det er her trommeslageren giver slip og lader al den opsparede energi komme ud. Neame er mere fyren, der har sans for de forfinede detaljer, hvilket bl.a. høres på Kite for Seamus. Høiby lukker begge pladesider på vinyludgaven. Det gør han med stor elegance og strøget bas på Stillness. Trioen går ind i et pompøst modus. 

Trioen har nu eksisteret i 10 år. De er i dag et af de bedste bud i Europa på, at triojazz både kan være avanceret og charmerende uden, at indtage en leflende og kedelig position. Det er en meget anbefalelsesværdig plade.

Ingen kommentarer: