mandag, april 17, 2017

Jazz Quintet 60: The Last Call - Lost Jazz Files 1962-1963 (Sonorama)

Der kom to LP'er med dem i starten af 60'erne. Inden da var der allerede kommet fire EP'er. Begge LP'er er i dag uopdrivelige, medmindre du har mange penge. Du kan dog høre begge LP’er på streaming tjenesterne, hvilket er godt, da Jazz Quintet 60 er noget af det vigtigste danske jazz, der overhovedet kom i 60'erne. Det var her at den purunge Niels Henning Ørsted-Pedersen debuterede offentligt på bassen. Det var her, at man kunne høre gruppen, der var en af de stærkeste europæiske eksponenter for hard bop jazzen.

Det tyske selskab Sonorama, der er eksperter i at finde gamle uudgivne indspilninger har fået overdraget de bånd der ligger til grund for denne plade. De stammer fra Jazz Quintet 60's underkendte saxofonist Niels Husum, der overdrog sin spolebåndsamling til Little Beat Records. Det lille pladeselskab har tidligere beriget jazzverdenen med en række vigtige Leo Mathisen udgivelser. Her har de altså søgt hjælp hos Sonorama til udgivelsen. De 12 numre stammer fra to forskellige radio-optagelser og enkelt tv-optagelse. De fleste numre er gengangere fra Jazz Quintet 60’s to LP’er. Der er dog sneget sig lidt andet med på repertoiret. Bl.a. Our Dilemma som kvintettens pianist Bent Axen oprindelig skrev til en duo EP, som han lavede sammen med kvintettens trommeslager Bjarne Rostvold i 1961. 

Allan Botschinsky på trompet tager sig af blæserfronten sammen med Niels Husum på tenorsax. Bjarne Rostvold siddder ved trommerne, mens Bent Axen er bag pianoet og Niels-Henning Ørsted Pedersen tager sig af bassen. De spiller overstadigt lækkert. Der er så meget overskud og præcision i måden kvintetten spiller på. Denne udgivelse er en god og kærkommen tilføjelse til dansk jazzhistorie, som noget af den bedste danske jazz fra den tid. 

NHØP serverer nogle imponerende solide bassoli på St. Vitus Dance og Little Annie Fanny, der er med til at understrege hvor stort et talent han allerede var på det tidspunkt. Allan Botschinsky er sikker på hånden og leverer soli i høj klasse. Bent Axen hører ikke uden grund til blandt den danske jazz’s kultfigurer, hvilket denne plade er med til at sætte fokus på.
Det er en meget anbefalelsesværdig udgivelse, der både er ude på LP og CD. Vær opmærksom på, at der er fire numre ekstra på CD-udgivelsen.

Ingen kommentarer: