søndag, marts 25, 2018

Jakob Bro: Returnings (ECM) CD/DL/stream

Med en trommeslager der ikke spiller det indlysende, en bassist der hele tiden sender noget udfordrende tilbage til de andre og en trompetist der spiller stærke melodier er grunden lagt for Jakob Bros tredje album på ECM Records.

Jon Christensen er tilbage bag trommerne, ligesom på albummet Gefion fra 2015. Den amerikanske bassist Thomas Morgan er nærmest blevet fast mand hos Jakob Bro. Ny i selskabet er Palle Mikkelborg på trompet og flygelhorn. Sammen med Jon Christensen medvirkede Mikkelborg på nogle Terje Rypdal plader i slut-70’erne, der for alle tre kunstnere kan regnes som højdepunkter.

Returnings er et møde mellem Jakob Bro’s enkle melodier og guitarspil, der giver kvartetten nogle musikalske følelser at være i. Det forstår de og de kan mødes omkring smukke numre som Lyskaster og hyldesten til Jakob Bro’s gode ven og musikalske partner i mange projekter, bassisten Nicolai Munch-Hansen der døde sidste år. 

Albummet åbner med Oktober, der også var med på Gefion. Den er kommet med på ECM produceren Manfred Eichers opfordring. Palle Mikkelborgs komposition View indledes af en formidabel duet mellem Christensen og Morgan. Her dyrker de vellykket den sjældne kunst, at spille hver for sig, sammen. Der går næsten fire minutter inden Mikkelborg og Bro kommer ind i nummeret, der placerer sig som pladens frie nummer. Titelnummeret Returnings har Mikkelborg skrevet sammen med Bro. Der er taget udgangspunkt i bogstaverne E, C og M.

Albummet Returnings er den foreløbige kulmination på de tre plader som Bro har lavet for ECM. Det er en plade, der med tiden kan placere sig ved siden af Bros Balladeerings fra 2009. Det er et album, hvor der er investeret liv og sjæl i musikken. Det kan høres. Det er et stærkt anbefalelsesværdigt album.

Ingen kommentarer: