søndag, november 18, 2018

Randy Brecker & Mats Holmquist with UMO Jazz Orchestra: Together (Mama Records) CD/DL/stream >> Norrbotten Big Band: Everything in between (Prophone) CD/DL/stream >> Trondheim Jazz Orchestra & Ole Morten Vågan: Happy Endings (Odin) CD/DL/stream

Her er en lille temperatur måling på big band situationen i vore nordiske broderlande. Jeg har lyttet til tre spritnye big band udgivelser. I Finland kører det hæderkronede UMO Jazz Orchestra den sikre løsning. En amerikansk gæstestjerne, trompetisten Randy Brecker får lov til at give den sologas og det er han heldigvis god til. Mats Holmquist har sat musikken i scene ligesom han har komponeret seks af numrene. De resterende tre er komponeret af Chick Corea, bl.a. Crystal Silence. Det er tydeligt at Holmquist har et ben i firserne. Der spilles rigeligt med fanfare-trompet og big bandet giver den fuld messing. Fedt - og kedeligt i længden.

Anderledes spændende og kunstnerisk modigt går det for sig med Norrbotten Big Band, der har haft den danske bassist og i dette tilfælde komponist Anne Mette Iversen tilknyttet som Artist in Residence. Hun har fået lov til at brede sig ud over to CD’er. Hun har lavet en hyldest til big bandet og dets musikere. Det er der kommet et spændende og afvekslende album ud af. Åbningen på pladen kommer hele big bandet rundt, hvor der er soloplads til mange af medlemmerne. Det er en god start og introduktion til et album, der ikke taber energi eller stemning undervejs. Stor ros til big bandet fra Luleå for at tage en, i big band sammenhænge, mindre kendt komponist ind for, at skabe ny musik. Anne Mette Iversen har kvitteret ved, at lave et stærkt udspil sammen med big bandet.

Fra Norge kommer Trondheim Jazz Orchestra, der har eksisteret siden 1999. Det er deres tyvende album. Det er big bandets kunstneriske leder, bassisten Ole Morten Vågan der har skrevet og arrangeret musikken på albummet, der går lige i kødet på big band traditionerne. Der er dobbelt op på trommerne, cello, violin, blæsere og ikke mindst Ståle Storløkken på Hammond og Sofia Jernberg på vokal. Det er heftig og spændstig big band musik, der køres til kanten. Det er ikke free jazz, nærmere free på de nedskrevne nodeark. En plade der vokser for hver lytning. Absolut anbefalelsesværdig til den nysgerrige jazzlytter, der trænger til udfordringer.

Ingen kommentarer: