fredag, december 06, 2019

E.S.T.: Live in Gothenburg (ACT) LP/CD/DL/stream

Da Esbjörn Svensson Trio/E.S.T. indtog scenen i Konserhuset i Göteborg en oktober aften i 2001 befandt de sig mellem de to markante albums Good Morning Susie Soho fra 2000 og Strange place for snow fra 2002. De var lige midt i deres kunstnerisk mest frugtbare periode. 

Esbjörn Svensson kaldte sidenhen koncerten i Göteborg for en af de bedste, som de nogensinde havde spillet. Nu er den blevet udgivet på 2 CD’er og 3 LP’er. Det er ikke fordi vi er blevet snydt for liveplader med trioen. Deres andet album fra 1995 var et live album. Siden er der kommet regulære livealbums fra Hamburg og London. Der var en liveplade fra Berlin med som bonus til 2005-albummet Viaticum. Min favorit har nu altid været DVD'en Live in Stockholm, med en koncertindspilning fra december 2000. Mange af numrene fra DVD'en går igen på den nye plade. En ret væsentlig afvigelse er, at der ikke længere er Thelonious Monk-numre med på repertoiret i Göteborg.

I 2001 var det kun bassisten Dan Berglund der brugte effekter på sit instrument, som eksempelvis på Good Morning Susie Soho. Noget der kom til at ændre sig kraftigt sidenhen. Det er måske også derfor at jeg holder ekstra meget af E.S.T. på det her tidspunkt. I 2001-udgaven var udtrykket mere rent og enkelt, selvom den senere så effektladede trio også var god. Temperamentet bobler lige under overfladen og kommer tydeligst frem under Magnus Öströms trommesolo på nummeret The Bowling, der aldrig er udgivet i en studieversion. Her lader Öström sig rive med og stønner eksalteret.

Vi bliver præsenteret for nogle af Esbjörn Svenssons stærkeste kompositioner, hvor From Gargarins point of view står skarpt og smukt. Live in Gothenburg hører helt naturligt hjemme i enhver E.S.T. fans samling. Andre kan klare sig med mindre - selvom det bliver svært, hvis man har et blødt punkt for moderne nordisk jazz.

Ingen kommentarer: