onsdag, februar 12, 2020

Alex Jønsson: Heathland (Alex Jønsson) LP/CD/DL/stream

Han er uden tvivl en af de centrale musikere i historien om hvorfor århusiansk jazz fra 10’erne har været så vellykket. Fra trioen med den norske sangerinde Live Foyn Friis og samarbejdet med sangerinden Mirja Klippel over Jakob Sørensens Bagland og I Think You’re Awesome og nu til den fjerde plade i eget navn. Guitaristen Alex Jønsson kommer oprindeligt fra Vestjylland, hvilket han har brugt som inspiratorisk udgangspunkt for musikken. Han er sammen med bassisten Jens Mikkel og trommeslageren Andreas Skamby på pladen.

Steen Steensen Blichers fortællinger, hvor heden ofte agerede melankolsk baggrund og Jeppe Aakjærs beskrivelser af hedevandringerne hører til blandt de mest kendte skildringer fra heden. Alex Jønsson tilhører en anden tid og bruger musikken som udtryk. Fascinationen og betagelsen af heden og dens mystik er dog den samme som hos de gamle forfattere. 

Det er en lille genistreg, at bruge heden som inspiration - som et samlende hele for et album, der fremstår fortællende og helstøbt. Trioen blander det melodiske med det flydende. Det rå med det undersøgende. Det tvivlende med det bestemte. De har et stærkt kollektivt udtryk, hvor Jens Mikkel som noget nyt i trioen spiller på el-bas. Jønsson guitar skifter ham flere gange undervejs, hvilket de to medspillere meget tydeligt fornemmer og støtter. 

Heathland er moderne jazz med folk, mystik og tyngde - og anbefalelsesværdig.

Ingen kommentarer: