onsdag, februar 05, 2020

Vinterjazzen er over os - med eller uden sne

23 dage med jazz fra d. 6. februar til d. 29. februar. Vinterjazzen har et bredt sammensat program med nogle af jazzens helt store navne på toppen. Det der fylder mest er selvfølgelig al den gode danske jazz, der kan indtages i store mængder resten af februar måned. Jazznyt sætter her fokus på nogle favoritter fra programmet.

Chick Corea og Wynton Marsalis
Det er to navne fra jazzens allerøverste hylde. 
Chick Corea har siden slutningen af 60'erne tilhørt jazzens elite, han fik såmænd en Grammy i forrige uge for årets bedste latin jazz udgivelse. I Musikhuset i Århus kan han opleves ved en solokoncert. Her spillede han en uafrysteligt smuk koncert for snart 10 år siden i Symfonisk sal. Denne gang er han rykket til Store sal.
Lincoln Center Jazz Orchestra har ikke været i Danmark siden 1995. Denne gang kan de opleves sammen med orkestrets leder Wynton Marsalis i København i DR Koncerthuset og dagen efter i Ålborg. Er man til klassisk jazz spillet af de bedste, så er der helt sikkert nogle gode aftener i vente.

Abekejser og Svanborg Kardyb
Tit og ofte er det blevet sagt og skrevet. Århus-jazzen er inde i en gylden periode. Her er to eksponenter for den aktuelle jazzlyd fra 8000C.
Abekejser spiller selvfølgelig i Århus, hvor de er vant til fulde huse. Inden da, kan de også opleves i Silkeborg (sammen med Girls in Airports) og København (sammen med Anton Eger Æ og Yellow Spoon). Abekejser er en fest og fik selvfølgelig Jazznytprisen 2019.
Svaneborg Kardyb vandt for næsten et år siden Jazzdanmark konkurrencen og tog siden DMA statuetter med hjem. Duoen er på en lille turné rundt i landet, hvor jeg skal høre dem i Herning.

Lars Bech Pilgaard og Mathias Petri
Et kendetegn ved dansk jazz er, at der er mange hårdt arbejdende musikere, der er med i mange forskellige sammenhænge. Her er to albumaktuelle mænd, der også når at runde andre orkestre i løbet af Vinterjazz-perioden.
Guitaristen Lars Bech Pilgaard er aktuel med sit fjerde Slowburn-album, der spiller koncerter i Herning, Ålborg og København. Lars Bech Pilgaard spiller også med SVIN, Klimaforandringer, Skyggen og Frk. Jacobsen under Vinterjazzen.
Bassisten Mathias Petri står i spidsen for kvartetten med Ralph Moore, Eric Reed og Andreas Svendsen. De er aktuelle med albummet Prism og spiller over det ganske land. Knivskarp New Yorker jazz, med høj puls og virtuositet. Mathias Petri spiller også flere koncerter på Bartof Station med Jacob Fischer, Zier Romme, Mathias Heise og Jesper Thilo.

Ipek Yolu og Hess is More
Jazz er mangt og meget. Også når det ikke prøver på at være jazz.
Den dansk-tyrkiske trio Ipek Yolu spiller på Teater Momentum i Odense og på Karensminde Kulturhus i København. Da jeg så dem på Spot Festival skrev jeg: “..en trio der på en heftig bund af elektrobeats og grooves lægger den tyrkiske saz-guitar og en elektrisk surfguitar.”
Hess is Moore gentager succesen fra i sommers, hvor de opførte Apollonian Circles første gang. En koncertoplevelse og setting der ikke var set før Nu er de flyttet ind på Huset, hvor de spiller 4 koncerter. Der er kun en ting at sige, du skal være der.

Ingen kommentarer: