torsdag, november 02, 2006


Anderskov på dansk
Det er ikke første gang at en jazzmusiker finder inspiration i Højskolesangbogen, men det er nok første gang, at en jazzmusiker er rejst helt til Mali for at finde ud af hvordan han skulle gøre det. Jacob Anderskov har ikke lavet world music udgave af Sneflokke kommer vrimlende, men er istedet blevet inspireret af folkene i Mali, som er bevidste om hvordan deres egen musik lyder.
Jacob Anderskovs 9. plade har han for første gang kastet sig over andres materiale, og det er blevet til 11 personlige fortolkninger af sange fra Højskolesangbogen. Den blå anemone, Du danske sommer, Septembers himmel er så blå og Det er idag et vejr er blandt klassikerne som Anderskov har taget under radikal behandling. Hvor NHØP for snart fyrre år siden satte standarden for, hvordan en højskolesang skulle hældes op i jazzaftapning, forholder Anderskov sig overhovedet ikke til den standard. På 6 af pladens numre er det kun Anderskovs klaver suppleret med både Anders Mogensen og Peter Ole Jørgensen på trommer, på fire af numrene er der sammenfald med flere medlemmer fra Anderskov Accident, og ligeså meget blæst, som var det en Accident plade.
Jacob Anderskov udfordrer sig selv, lytterne, musikerne og ikke mindst højskolesangbogen, på en dejlig fri og befriende måde. Timingen er i top, netop som den nye udgave af Højskolesangbogen er kommet, viser Anderskov at man sagtens kan blæse nyt liv i de gode gamle sange, og at det er dem der kan holde til en tur ind over Anderskovs klaver.
Jacob Anderskov: www.jacobanderskov.com

Keith Jarrett i Carnegie Hall
D. 26. september 2005 går Sonningprismodtageren Keith Jarrett på Carnegie Hall's imponerende scene i New York. Han giver sin første solopianokoncert i byen i mange år. Koncerten bliver optaget og er den 14. i rækken af solopianoplader fra Jarretts side. Alle kender The Köln Concert, som er fra 1975 -og hvis man ikke gør, er der en god oplevelse i vente. Det er der også med den nye plade, som på mange måder kan betegnes som en slags opsummering på Keith Jarretts solokarriere. Han spiller frit, han improviserer, han er romantisk, han spiller djævelsk etc. Kender man Jarrett fra den førnævnte kølnerklassiker er der også materiale her, som man nikker genkendende til. Hør Part VII og du er solgt -og pladen er købt. Er man til den mere ekspressive og eksplosive Jarrett er der fornøjelse at hente i Part I & II.

Multiinstrumentalisten Micus
Den tyske multiinstrumentalist Stephan Micus befinder sig i et musikalsk ingenmandsland, han spiller på instrumenter, som få har hørt om før. Han spiller på dem på sin egen måde, og genremæssigt er han et sted mellem world music, klassisk, new age, trance og 5-6 andre genrer. Han har netop udgivet sit 17. album på ECM Records. Pladen hedder On the wing og Micus er eneste musiker på pladen. Ved hjælp af multisporsteknik har han brugt intet mindre end 15 forskellige instrumenter til at frembringe sin dybt personlige og originale musik. Han spiller på guitar og sitar, men også på Hné (blæseinstrument fra Burma), Nay (antik egyptisk fløjte), Sattar (strengeinstrument fra vest Kina) og andre eksotiske instrumenter.
Stephan Micus: www.stephanmicus.com

Succes for ECM kunstnere
Manu Katchés album Neighbourhood er lige blevet kåret som årets album af de tyske pladekritikere. Han får overrakt prisen d. 18. nov. i Berlin.
Stefano Bollanis ECM debut Piano Solo er røget ind på de italienske pophitlister, hvor den er placeret som nr. 41 i denne uge. Bollani har optrådt i diverse TV-programmer, og har ligeledes udgivet romanen La Sindrome di Brontolo, der også har været med til, at skærpe opmærksomheden omkring tredjedelen af Jesper Bodilsens trio.
Stefano Bollani: www.stefanobollani.com

Ingen kommentarer: