fredag, marts 13, 2009

Torben Ulrich & Søren Kjærgaard: Suddenly, sound: 21 songlines for piano, drainpipe, etc. (ILK)

Blidt cool Torben Ulrich

I 2006 spillede Søren Kjærgaard sammen med Emil de Waal+ i Seattle på klubben The Tractor. Ib Skovgaard (DR jazzmand) havde inden da varskoet Seattle-borgeren, tennislegenden, jazzkenderen og det legende menneske Torben Ulrich om, at det var noget for ham. Kjærgaard og Ulrich faldt i hak med hinanden, endda så meget at de i sommeren 2007 går i studiet sammen i Seattle for at indspille en plade. Iøvrigt en uge før Kjærgaard laver triopladen Optics (med Ben Street og Andrew Cyrille) i New York.
Pladen består af spontant opstået improviseret musik spillet af Søren Kjærgaard på piano, der supplerer med bla. Wurlitzer, Hammond og Fender Rhodes. Det er så tilsat Torben Ulrich's digte der ifølge pressematerialet er er univers som er inspireret af Ulrich's livslange arbejde med bevidsthed og bredtfavnende studier indenfor idræt/leg, filosofi og de spirituelle discipliner. Linjernes ene grundstruktur er de fem elementer: jord, vand, ild, luft og det femte, rummet, i hvilket de uophørligt og dynamisk indgår. Det andet narrative grundlag udspiller sig over to Gurdjieff træningsepisoder (selve de 21 linjer udgør permutationer over Gurdjieff historierne, udskrevet i 2x5 konsekutive rod-linjer.) Linjernes struktur minder meget on formen i Ulrich's tidligere poesiudgivelser Terninger, tonefald og Stilhedens cymbaler. Torben Ulrich fylder så på med at spille på bla. nedløbsrør, gummisuger, lakskål med kinesiske kugler og terninger i syltetøjsglas.
Pladen er med sin afdæmpede enkle musik tilsat Torben Ulrich's meditative, messende, bløde og blidt coole stemme en meget anbefalelsesværdig plade til en dag, hvor man bare har lyst til, at sidde lige så stille og nyde at det måske regner udenfor.
Bonusinfo 1: Pladen er indspillet i Seattle, med den tidligere guitarist og forsanger i Sharing Patrol, Johnny Sangster som tekniker.
Bonusinfo 2: Ulrich og Kjærgaard er på turné frem til d. 29. marts. Undervejs kan de bla. mødes på Museet for Samtidskunst Roskilde (15.), Odense Musikbibliotek (17.), Giant Steps i Svenborg (19.), Kulturcenter Tuskjær, Fjaltring (22.), Studenterhuset i Ålborg (24.), Musikcafeen i Århus (25.), Bistroen i Tisvilde (27.) og Tranquebar i København (29.)
Bonusinfo 3: Billedet er fra projektets Facebook-fanside og er taget i Silvan for nylig, hvor Ulrich investerede i et godt nedløbsrør, inden de startede på turnéen.
Torben Ulrich: www.torbenulrich.com
Søren Kjærgaard: www.sorenkjaergaard.com

Rollins til Sverige

Sonny Rollins kommer til den 26. udgave af Stockholms Jazzfestival, hvor han den 17. juli kan opleves på Skepsholmens scene.
Stockholm Jazzfestival: www.stockholmjazz.com

Ingen kommentarer: