mandag, august 24, 2009

Robert Glasper: Double-Booked (Blue Note/EMI)

Dobbelt op

Man får to plader på en, med den nye udgivelse fra pianisten Robert Glasper. Den første del er med The Trio og den anden del er med The Experiment. Pladen indledes med en telefonbesked fra Terence Blanchard, der har hørt et rygte om at Glasper skal spille et andet sted med The Experiment, samme aften som Blanchard har hyret Glasper med trio til Blanchard's nye klub.
Herefter følger seks numre med trioen, der udover Glasper består Vicente Archer på bas og trommeslageren Chris Dave. De spiller vital, saftig triojazz, hvor Chris Dave skal fremhæves for sit delvist hip-hop inspirerede spil, lyt feks. til Downtime. Det er en spændstig løsagtig frækkert. Melodierne er udadvendte og dynamiske.
Så følger anden del af pladen, der indledes med en telefonbesked fra The Roots-trommeslageren ?uestlove, der har hørt et rygte om at Glapser skal spille et andet sted med sin trio, samme aften som ?uestlove har hyret Glasper til sin klub med The Experiment. Herefter følger 6 numre, der bla. i pressematerialet fremhæves for sine hip-hop kvaliteter. Men 70'ernes fusion er heller ikke langt væk. Dave tager sig stadig af trommerne, mens bassisten hedder Derrick Hodge. Casey Benjamin tager sig af sax og vocoder. Sidstnævnte effekt har en fremtrædende rolle på Herbie Hancock's gamle fusionsklassiker Butterfly.
Det er en langt mindre besynderlig oplevelse end først frygtet. Pladen hænger godt sammen, på trods af den store forskellighed. Men omvendt har store jazzpianister som Chick Corea og Herbie Hancock heller aldrig haft problemer med at skifte mellem elektrisk og akustisk jazz. Glasper minder en del om Hancock - og det er vel at mærke på en af Hancocks bedre dage.
Rapperen Mos Def og sangeren Bilal gæster på den elektriske del af pladen.
Bonusinfo:
Robert Glasper har turneret med R'n'B sangeren Maxwell i løbet af sommeren. Maxwell er lige nu aktuel med BLACKsummers'night, der strøg ind som nr. 1 den første uge på Billboard.
Robert Glasper: www.robertglasper.com

Ingen kommentarer: