fredag, august 21, 2009

Monty Alexander: The Good Life - Monty Alexander plays the songs of Tony Bennett (HD Tracks/Chesky Records)

God lyd med Monty den flinke

MP3 og lignende formater er fuldstændigt geniale. De har revolutioneret måden vi opbevarer vores musik på. Men lydmæssigt må man jo nok erkende at det ikke er særligt genialt. Når man komprimerer musikken, så den fylder mindre, går der også noget tabt. Lidt ligesom i gamle dage med LP til kassettebånd. Det kunne godt være at man havde købt et Basf Chrom bånd, til den der fede LP som man skulle indspille. Det lød fedt, men der gik alligevel noget tabt i lyden. Specielt hifi-entuasisterne havde kun en skuldertrækning tilovers for et kassettebånd. Det har de også haft overfor MP3, WMA og andre lydfilformater. Men der er sket meget på den front. HD Tracks er en amerikansk udbyder på højkvalitets-lydfiler. De tilbyder feks. formatet 96/24 FLAC, der udover at have et fjollet navn leverer lyd, der er bedre end på CD. Et helt album fylder over 1 gigabyte, hvor et album i CD-kvalitet fylder lidt over det halve.
Da Monty Alexander kom til USA fra Jamaica i starten af 60'erne arbejdede han bla. som akkompagnatør for Frank Sinatra og siden arbejdede han tæt sammen med folk som Milt Jackson og Ray Brown. Men allerede i 70'erne havde han etableret sig som en af de store pianister på den internationale jazzscene. Han udsendte sidste år denne plade, hvor han hylder den store sanger Tony Bennett.
Han spiller loose, laid back og næsten lidt overstadigt kæk. Han kommer til at minde om sin landsmand, sprinteren Usain Bolt der på samme tilbagelænede måde opnår store resultater. En af de store forskelle er at Monty ikke kan mistænkes for, at komme frem til sit resultat ved hjælp af ulovlige metoder.
Jeg fristes nu til at ønske at han havde gjort det, for så havde det nok været en tand mere spændende. Monty er for flink ved materialet, han holder sig tilbage og giver det ikke den kraft og saft som det har fortjent. Her tænker jeg både på Tony Bennett, der bla. har stemmepower som en af sine forcer. Men også på Monty, han har før vist at han kan give klaveret og melodierne nogle flere tæsk.
Blandt de valgte sange finder man bla. The good life og The way you look tonight.
HD Tracks skal roses for at gøre noget for lyden. Der er ingen tvivl om at de har fat i noget af det rigtige. Det er ikke ukendt at jazzlyttere sætter pris på en god lydkvalitet. Hvorfor skal de snydes for det, når musikere og producere har kæmpet i studiet for at lave en god lyd? Blandt andet tilbyder HD Tracks også albums fra ECM Records og Tzadik.
Bonusinfo:
Monty Alexander udsendte i marts i år pladen Calypso Blues: The Songs of Nat King Cole.
Monty Alexander: montyalexander.com
HD Tracks: www.hdtracks.com

Ingen kommentarer: