torsdag, juli 15, 2010

Heinz Sauer/Michael Wollny/Joachim Kühn: If (blue) then (blue) (ACT) >> Knut Rössler/Johannes Vogt Between the times: Octagon (ACT)

Tyske koncepter
Den 78 årige tyske saxofonist Heinz Sauer har lavet en plade med to forskellige pianister. 32 årige Michael Wollny og 66 årige Joachim Kühn medvirker på hver deres numre. Sauer, der er en legende i tysk jazz har tidligere lavet to duoplader med den unge Wollny, mens det er første gang at de to ældre musikere laver musik sammen.
Pladeselskabsdirektøren Sigfred Loch havde en idé om at lave en form for hyldest til Miles Davis' klassiker Kind of Blue i anledning af sidste års 50 års jubilæum. Numre som All Blues, Blue in green og Flamenco sketches er repræsenteret fra pladen. Herudover er der blevet plads til et par Ellington kompositioner og standarden Lover man. Resten af musikken er skrevet af de tre musikere. Pladen er et noget fersk, til tider kedeligt og usammenhængende udspil i kammerjazzegenren.
Anderledes spændende forholder det sig med Knut Rössler & Johannes Vogt's Between The Times og pladen Octagon. Musikken er indspillet ved nattetid, i Italien i den ottekantede bygning Castel del Monte fra 1200-tallet. Hvis jazzen havde været fremme i middelalderen er dette et godt bud på, hvordan det kunne have lydt. Rössler på sax, Vogt på lut! (og guitarsynthesizer) er gået sammen med den klassiske sangerinde Ute Kreidler, der synger tekster fra den tid. Der er hentet stor inspiration fra den tysk-romerske kejser Frederik 2. der opførte bygningen som et sted, hvor der kunne udveksles idéer og tanker mellem repræsentanter fra kunstens og videnskabens verden, ligesom forskellige religioner også skulle have plads. Der er hentet inspiration fra både de kristne, jødiske og arabiske kulturer.
En plade der meget vel kunne have endt som en fortænkt idé, ender ud som en smuk middelalderjazz-hyldest til fritænkeren Frederik 2.

Ingen kommentarer: