onsdag, januar 30, 2013

Jazznytprisen 2012

Det var i aften at Jazznytprisen blev overrakt til Stefan Pasborg på Fermaten. Her er talen som jeg holdt for ham. På billedet ved siden af kan du se prisen han fik overrakt.


Velkommen til Fermaten. Velkommen til den første overrækkelse af Jazznytprisen. Jeg hedder Niels Overgård og er jazzlytter.

I al den tid jeg har skrevet om jazz på bloggen jazznyt.blogspot.com, er trommeslageren Stefan Pasborg en af dem jeg har skrevet allermest om. Han er altid meget aktiv og som det vigtigste laver han musik der er værd at lytte til og skrive om. Han medvirker på en række af de vigtigste danske jazzplader der er udkommet indenfor de sidste 10 år. Selvfølgelig er medlemsskabet af Ibrahim Electric det bedst kendte. 7 plader og en masse koncerter med trioen er det blevet til. Her har de stille og roligt har udbygget deres territorium og er kommet langt udenfor jazzen.

Når Ibrahim Electric er aktuel på plade, ja så er det faktisk på LP - og selvfølgelig også på CD, download og som app til iPhonen, endnu mangler de at være ude på kassettebånd - men det kan selvfølgelig nås endnu. De opnåede såmænd også at være nr. 32 på den almindelige danske hitliste i uge 43 med deres nye album. Det er ultrasjældent at en dansk plade med aner i jazzen vover sig indenfor i det selskab.

Det hænger sammen hele vejen rundt. Stefan Pasborg har lige lanceret en webshop hvor musikken er til salg. Der er altid et flot grafisk udtryk på covers og hjemmeside. Samt den pudsige detalje at de tre albums, der er skyld i, at Pasborg får Jazznytprisen faktisk udkommer på hver sit pladeselskab. Ibrahim Electric udkommer på Target Records, der udgiver rock af den alternative slags. Free Moby Dick udkommer på det musikerdrevne undergrundsselskab ILK og Pasborgs Odessa udkommer på Stunt Records, der gennem er lang årrække har været det førende pladeselskab for jazzplader i Danmark.

Han har optrådt i mange sammenhænge. Det kunne man se på DR-K der i efteråret viste fem udsendelser med Pasborg og de forskellige folk han samarbejder med. Lige fra Stax soul til klassisk kom han omkring i programmerne.

Jazzen har brug for at der findes folk som Stefan Pasborg. Aldrig aldrig nogensinde har jeg tænkt at Pasborg ikke var 100 % til stede i det han lavede. Han er kompromisløs. Han er tændt. Han er tight og fuldstændigt loose på samme tid. Pasborg kombinerer rock, soul, jazz, balkan, afro, avantgarde, klassisk, free og impro. Han er ikke bange for, at smide en discorytme ind i et Ornette Coleman-nummer. Han er først og fremmest rundet af jazzen og tager sig så mange friheder som overhovedet muligt. Han er konstant grænseopsøgende, undersøgende, udvidende og gennemmusikalsk. Han står ikke stille og er i konstant udvikling. 
Det er derfor at han bliver den første der får Jazznytprisen.

Det er med stor fornøjelse at jeg har æren af at overrække den første Jazznytpris til Stefan Pasborg. Det er min måde, at sige tak til jazzen og en af de allerstørste jazzmusikere i Danmark. 
Og nu!
Tak for musikken, Stefan! Jeg glæder mig til, at høre meget mere fra dig.

Ingen kommentarer: