onsdag, februar 26, 2014

3xHess: Music for mum & dad (Hessmusic/Gateway)

Hver for sig har brødrene Hess skabt nogle flotte karrierer. De har fra tid til anden også arbejdet sammen i forskellige sammenhænge. For første gang rykker de tæt sammen som 3xHess og laver en plade til deres forældre. Emil på saxofon, Nikolaj på klaver og Mikkel på trommer er alle tre vigtige musikere på den danske jazzscene. Her viser de hvorfor. Alle tre er virtuoser på deres respektive instrumenter. Der er en dyb professionalisme kombineret med evnen til at formidle så logisk og ligefremt.

Som brødre vi dele, siges der ofte. Her har brødrene delt komponisttjansen. De byder hver ind med tre kompositioner. Mikkel Hess har taget Ssshhhh med fra Hess is More mens Nikolaj Hess har taget Lullabye med fra Spacelab. Ellers fremstår musikken som spritny og sammenhængende. Det er dansk jazz i den allerbedste betydning. De er rundet af salmer og højskolesangbogen. De er rundet af melankolien. Det er jazz i den sangbare form. Jazz af den slags som pirrer følelserne. Der er New York og standards med i bagagen. Her på pladen har de valgt to gamle danske sange som de eneste ud over deres egne. Gerhardt/Crügers Hjerte, løft din glædes vinger og Jæger/Vejslevs Kirsten og Vejen fra Gurre. 

Jeg tænker ikke at barndomshjemmet i Vejle var fyldt med larm og ballade, når jeg hører pladen. Der var musik og der var plads til det. De tre brødre har suget til sig af livet og har lavet en smuk hyldest til forældrene og det de har fået med sig i livet hjemmefra. Far Mogens skriver i digtet Anslag i CD-hæftet: “…Jeg fyldes op, fordybes, et rytmevæld, lys af lyd…”

Ingen kommentarer: