mandag, februar 10, 2014

Niels Wilhelm Knudsen Quintet: Mohawk (Mohawk Music/Gateway)

Der er ingen revolutioner i vente på bassisten Niels Wilhelm Knudsens debutplade Mohawk. Snarere tværtimod. Men hvorfor også revolutionere noget der i forvejen er så velfungerende? Her tænker jeg på den jazz som Niels Wilhelm Knudsen spiller sammen med en sejt swingende kvintet. Det er jazz som vor fader kunne lide den. Det er afslappet og tilbageskuende. Her gælder de regler og rammer der blev opstillet for over 50 år siden. 
Der er en frisk og umiddelbar ligefremhed i musikken. Musik med et velsmurt swingende og melodisk drive. Der er rødder i 50’ernes cooljazz, de tidlige 60’eres hardbop og lidt der peger ind i nutiden. 

Jeg kendte ikke bassisten Niels Wilhelm Knudsen i forvejen. Til gengæld har Knudsen valgt nogle sidemen, der løfter musikken og udløser en rigtig god plade. Jens Søndergaard spiller både alt- og tenorsax på pladen. Han er driftsikker som bare… Han udstråler overskud. Thomas Maintz har et usvigeligt sikkert greb om guitaren. Han tilføjer undervejs lidt effekter, der placerer sig diskret i baggrunden. Jakob Svensson tager sig af vibrafon og Dennis Drud sidder ved trommerne. Der tages ikke chancer. Til tider er det næsten for sikkert. Det gør nu ikke noget. Niels Wilhelm Knudsen plejer at have en mohawk-frisure, heraf pladetitlen. Der er noget vildt og oprørsk over hårstilen. I stedet tager han den så med ro på bassen. 

Ingen kommentarer: