fredag, februar 28, 2014

Ben van den Dungen Quartet: Ciao city (Jazz & Worldmusic) >> Tango Extremo: Dama de Blanco (Jazz & Worldmusic) >> Nueva Manteca: 25 Years (Jazz & Worldmusic)

Hele 3 plader landede i postkassen fra den samme hollandske afsender. Umiddelbart meget forskellige plader. Tango, latin og straight jazz. Da jeg kiggede nærmere på pladerne, var der dog en musiker der gik igen. Saxofonisten Ben van den Dungen. En erfaren herre med et omfattende CV indenfor hollandsk jazz. Det er også ham der står bag pladeselskabet der har udsendt pladerne.
Under eget navn har han lavet pladen Ciao baby, hvor han med kvartet udlever en pågående jazzet drøm. Det er meget effektivt leveret. Der er lidt standardmateriale som Pannonica og So in love. Resten er materiale skrevet af van den Dungen. I kvartetten medvirker den velspillende pianist Michael Rodriguez.
Nueva Manteca har eksisteret i 25 år. I den forbindelse udsender de et dobbelt livealbum. De to CD'er er indspillet ved to forskellige koncerter. Den første er fra 2013 og indspillet i Bimhuis i Amsterdam. Den anden er en 20 år gammel radiooptagelse. Materialet er vaskeægte best of latinjazz materiale. Oye como va, Evil ways, Samba pa ti etc. Der er et par Miles Davis sager på begge plader. På den gamle indspilning finder man Seven steps to heaven og på den ny er det Tutu. Fælles for begge indspilninger er at musikken serveres meget veloplagt og festligt. Måske lige en tand for glat. Det syv mand store orkester, der ledes af pianisten Jan Hartong har lavet 11 plader indtil videre.

Den sidste plade er med Tango Extremo. Kvintetten med violinisten Tanya Schaap i spidsen har eksisteret siden 2003. De bevæger sig i grænselandet mellem jazz, klassisk og masser af tango. Van den Dungen spiller sopransax i gruppen, der også rummer accordeon, bas og piano. Dama de blanco er velskåret tango nuevo album. De tager kompositioner af bl.a. Nino Rota, Rachmaninoff, Debussy, Händel, Prokofiev og Richard Galliano under behandling. Van den Dungens sopransax står flot i selskab med violinen. 
Alle tre plader efterlader et flot indtryk af en musiker, der i mange år har været aktiv på den hollandske jazzscene med afstikkere ud i verden. Van den Dungen har spillet med både Nueva Manteca og Tango Extremo i Danmark.

Ingen kommentarer: