mandag, september 28, 2020

Bennys badekar (Enghave Grammofon) 2LP

 

I de senere år er hypen omkring EP’en med fire numre fra Bennys badekar fra 1970 stille roligt og vokset. Historier om at folk har fundet den til 10-20 kr. og solgt den for over 1000 kr. har floreret. I al den snak har man ofte glemt at snakke om hvorfor, der er nogen der vil give endda mange penge for EP’en. Det handler nemlig om, at musikken er mere end almindeligt god.


I forbindelse med Record Store Day 2020 anden omgang, udkom musik, dialog fra filmen og ikke tidligere udgivet musik på et dobbelt-album med teksthæfte og plakat. Den var stort set udsolgt inden Record Store Day var slut - og den var vel at mærke lavet i 1000 eksemplarer! 


Tegnefilmen Bennys badekar fra 1970 blev lavet af Flemming Quist Møller og Jannik Hastrup. Musikken blev lavet af Hans-Henrik Ley og sangteksterne blev skrevet af Jan Bredsdorff. 


På LP’en præsenteres vi for en del af dialogen fra filmen, hvor Jesper Klein er haletudsen der fører Benny rundt i badekarret. Han synger også Søhestesangen sammen med Benny, der spilles af Bo Jakobsen. De møder sørøverne Povl Dissing og Per Goldschmidt, der fører det mest vidunderlige skænderi. 


Side 2 åbner med Blækspruttesangen, hvor Peter Belli er blæksprutten. Musikken spilles af Kenny Drew på orgel, Niels-Henning Ørsted Pedersen på superlækker el-bas, Bjarne Rostvold på trommer og Allan Botschinsky på trompet. Det var musikerne fra Underground Railroad, et legendarisk dansk band, der spillede elektrisk jazz før Miles Davis - men det er en anden historie. Det allervigtigste er dog Finn Zieglers suveræne “skallofon”-solo. Blækspruttesangen er ikke uden grund en klassiker. Herefter følger Krabbesangen, som ikke var med på EP’en. Her er det Christian Sievert der synger for. Den æggende Havfruesangen med Otto Brandenburg som hummerdrengen og Trille som en af havfruerne, er halvlummer natklubstemning i badekarret. 


LP’en åbner og lukker med Bennys badekar temamelodi, der også spilles af Underground Railroad suppleret af Flemming Quist Møller på bongo og congas. Han spiller med flere gange undervejs. Bla. også på “sitar”, et hjemmelavet sitarlydende instrument, der var med til at give en småsyret stemning.


Den anden LP er med supplerende musik, bla. instrumental versioner af nogle af sangene. Der er også harmonikamusik og mere syret “sitar”. Instrumentalversionen af Krabbesangen med Christian Sievert på ukulele og Bjarne Rostvold på timbales er lige til dansegulvet. 


Den udkommer også som enkelt-LP til november med den første vinylplade. Hvis du ikke fik fat i dobbelt-LP’en, så kan det anbefales at erhverve dette stykke danske kulturhistorie i særklasse, hvor kreative folk i slutningen af 60’erne, skabte en af de bedste danske tegnefilm nogensinde. Det er en meget gedigen udgivelse af den historiske musik, som det nystartede pladeselskab Enghave Grammofon har lavet.

Ingen kommentarer: