tirsdag, september 15, 2020

Kenneth Dahl Knudsen: Uummat (KDK Music) LP/CD/DL/stream


Siden 1973 er fragt til og fra Grønland foregået via Grønlandshavnen i Aalborg Øst. En gang om ugen tager fragtskibet fra Royal Arctic Line den ugelange tur til Grønland. Forbindelsen mellem Aalborg og Grønland er både stærk og historisk. 

Den ålborgensiske jazzmusiker Kenneth Dahl Knudsen var i 2019 i Grønland som leder af projektet Young Nordic Stars med unge musikere. En af samarbejdspartnerne var børnehjemmet i Uummannaq, der i mange år har benyttet musik som en del af deres pædagogiske projekt. 

Unge musikere fra Danmark, Åland, Finland og Grønland var samlet i Uummannaq, hvor de spillede musik komponeret af Kenneth Dahl Knudsen. Han fik også selv tid til, at komponere ny musik under opholdet, hvor han blev inspireret af naturen og bøgerne Uummat af Lise Andersen, hvor tidligere børnehjemsbørn fra Uummannaq fortæller deres barske livshistorier og Bestiarium Groenlandica, et farvestrålende opslagsværk over nogle af Grønlands mange mytologiske figurer.

Bassisten Kenneth Dahl Knudsen har samlet et internationalt band af musikere baseret i Ålborg med en strygertrio, Uffe Markussen (sax), Tadas Pasaravičius (sax), Jonas Lindh (trombone), Matthias Fischer (trommer), Agnė Pasaravičienė (piano) og Undine Rolava (sang). De tager os med på Kenneth Dahl Knudsens eventyrlige musikalske fortolkning af hans grønlandske oplevelser. Det er ikke et forsøg på at lave grønlandsk musik. Kenneth Dahl Knudsen bruger i stedet sit eget musikalske sprog, der bruger jazzens drama og kammermusikkens stærke stemninger. 

Det er musik hvor der er store følelser i spil. Kenneth Dahl Knudsen er ikke bange for at bringe det frem. Det er pompøse og heftige udladninger som på nummeret Monsters. Det er skift mellem sarte elementer og stærke kræfter som på den smukke hyldest Uummannaq. Det er moderne jazz, der afspejler nutiden, naturen og de sociale aspekter.

Kenneth Dahl Knudsen har med det ambitiøse lavet sit hidtil bedste album, der kommer til at stå flot i den 36 årige musikers allerede omfattende karriere. Albummet får en stor anbefaling herfra.
Pladen udkommer d. 26. september.

1 kommentar:

Kenneth Dahl Knudsen sagde ...

JAAAA! Tusind tak Niels!
Det varmer helt ind det der.