lørdag, september 24, 2011

Susi Hyldgaard: Dansk (Yellow Bird/Enja)

Wie Pippi Langstrumpf
Der er dansksprogede numre, der rummer en umiddelbar lethed i melodien. Når det sættes sammen med en smuk sangstemme der rummer personlighed kunne man fristes til at tro, at det er musik med popradiopotentiale. Det er det ikke! Susi Hyldgaard er sig selv. Når hun skriver en sang er hun for det meste en smule hidsig/ivrig/utålmodig og det er også kommet med.


Sangerinden og musikeren Susi Hyldgaard er herhjemme kendt for ikke, at være kendt i Danmark men i stedet i Tyskland. Hun er aktuel med et nyt album. Albummet hedder Dansk og alligevel - eller måske netop derfor - synger hun både på tysk, fransk, engelsk og dansk på albummet. Susi Hyldgaard er om nogen sin egen på den danske musikscene. Der er ikke en boks hun passer direkte ind i. Der er både jazz, pop, electronica og midt i mellem på albummet. 


Hun er som en Pippi Langstrømpe, stærk og selvstændig. Istedet for Tommy og Annika er hun sammen med Jannik og Benita. Henholdsvis Jensen på bas og Haastrup på Percussion og trommer. Hyldgaard spiller selv på piano og er ikke bleg for at føje diverse instrumenter og elektroniske effekter på i det omfang at det er nødvendigt. Netop det at de kun er tre musikere betyder ikke at der ikke er et fyldigt lydbillede. Der fornemmes en nærhed og tryghed mellem musikerne.


Pladen indeholder flere højdespringere. Sangen Til jer to med linjen: "Når man har fuldt medlemskab til livet... blodtud... diamantbrud og alt..." der handler om at ens forældre jo skal herfra. Geburt er med sin vrede et andet sted. Susi Hyldgaard fortæller om at komme fra et meget lille land og være et menneske eller mere specifikt om at være en kvinde. Det lykkes fuldt ud. Det fænger og vedkommende.


Susi Hyldgaard laver sangmontager med mange detaljer, lyde og effekter der hænger sammen på forunderlig vis. Jannik Jensens elbas får det fulde udtræk med lige linje tilbage til fusionsjazzen. Benita Haastrup er ofte diskret tilstede med whiskers.
Dansk er en plade der bør få et stort publikum. Vi er heldige at have en så original og personlig kunstner som Susi Hyldgaard herhjemme...men er der plads til hende?
hildegaard.dk

1 kommentar:

Nelson sagde ...

Hello! My first visit, will visit you again. Seriously, I thoroughly enjoyed your posts. Congrats for your work. If you wish to follow back that would be great I'm at http://nelsonsouzza.blogspot.com
Thanks for sharing!