fredag, februar 17, 2012

Dygong: The E-sessions (ILK)

"- all this - will make this one of the most original CD's you will ever hear." 
Det står til allersidst i covernoterne på The E-Sessions. Det er komponistgruppen Dygong der består af Regin Petersen, Nicolai Worsaae, Simon Løffler og Christian Winther Christensen, der har lavet den originale CD. Jeg har hørt mange originale CD'er men jeg har aldrig hørt noget lignende. Komponisterne der kender hinanden fra konservatoriet har skrevet 5 kompositioner til pladen. Musikken fremføres af Jacob Anderskov på piano, Torben Snekkestad på saxofon, Ying-Hsueh Chen på percussion og Helene Langs sopranstemme. Musikken suppleres med små interludes hvor komponisterne på engelsk taler om musikken.
Dygong har eksisteret i 8 år, hvor de i fællesskab har arrangeret koncerter og happenings. Der har altid både været noget for øjne og ører. Derfor var det en stor udfordring at omsætte den visuelle del.
På imponerende vis har de skabt et intenst og billedmættet musikalsk univers, hvor billeder springer frem når øjnene er lukket. Det er svær tilgængelig, eksperimenterende og avantgardistisk musik, der møder lytteren. Støj, stemninger og noget der kunne minde om musik breder sig ud og smelter sammen.
Jacob Anderskov er ikke fremmed overfor at lave avanceret og svær tilgængelig musik, her tænker jeg bla. electronica udgivelsen An/Auf som han lavede sammen med Jakob Riis i 2007. Mens Torben Snekkestad på flere plader med kvartetten Spring har vist evnerne som crossovermusiker mellem impro og ny kompositionsmusik.
The E-Sessions er en mærkværdig tilstand som man hensættes i. Det er en oplevelse værd for den nysgerrige musiklytter.
dygong.dk

1 kommentar:

Bent Hansen sagde ...

Stærk CD, der tydeliggør DYGONGs nuværende ståsted. Spændende udvikling over 8 år via flere eksperimentelle perioder. Flot indblik i fremtiden fra et nugældende perspektiv. Hellere være foran end bagefter i tid og tak for det! Ikke musik for gennemsnittet - men heldigvis for reflektoriske stemninger