fredag, april 13, 2012

The Mighty Mouse: Live at Glenn Miller Café (Barefoot Records)

Jeg vil starte denne anmeldelse med en beklagelse. Jeg beklager de lettere afsporede og skæve associationer undervejs. Måske bliver det bare sådan, når musikken er så frit associerende.
Den dansk/norske trio The Mighty Mouse med pianisten Morten Pedersen i spidsen lavede for fem år siden debutalbummet der var en studieplade. Siden har de turneret på små obskure freejazz-vandhuller i bla. Tyskland og Polen. På denne liveplade er der såmænd nogle kompositioner der går igen fra debutalbummet.
Det er ganske spøjst at den glatte swingkonge Glenn Miller skal lægge navn til et stockholmsk spillested, hvor freejazzen trives i så høj grad og hvor The Mighty Mouse indspillede dette album i november 2011.
Jeg kommer til at tænke på (hvor grotesk den end må lyde) den legendariske plade Jazz at the Pawnshop med adskillige svenske jazzkoryfæer - der er indspillet på et andet Stockholmspillested, Stampen. Pladen er mere berømt for lyden end musikken. Lyden er nemlig så detaljeret at man kan høre kasseapperatet og lignende. På pladen med The Mighty Mouse hører man også mere end musikken. Publikums uro og snak er også røget med i rillerne (ja den er også ude på vinyl). Det klæder musikken i en grad som man slet ikke vant til med pianotrioindspilninger. Musikken opleves som et cykelstyrt uden cykel.
Det er vel det tætteste man kan komme på langt fra Keith Jarrett Trio. Uro i og omkring musikken. Adam Pultz Melbyes følsomt brutale basspil, Haakon Berres skramlede trommespil og Morten Pedersens eksplorerende pianospil er en frapperende og  besættende oplevelse. Det er et meget anbefalelsesværdigt album.
mightymousejazz.com

Ingen kommentarer: