søndag, april 22, 2012

Niels Lyhne Løkkegaard: Vesper (Hiatus)

Allerede på det forrige album havde han skubbet sig selv i baggrunden som altsaxofonist og fokuseret på det kompositoriske arbejde. Denne gang er han næsten forsvundet som saxofonist og medvirker kun på 4 af 12 numre. Niels Lyhne Løkkegaard har ladet sig inspirere af den estiske komponist Arvo Pärt og specielt dennes strygerkomposition Fratres. Det er med andre ord følsom musik, hvor fokus i høj grad er på stemninger. Det er stemninger præget af vemod, spiritualitet, melankoli og klangfuld skønhed.
Her har Niels Lyhne Løkkegaard allieret sig med tre af de stærkeste danske musikere indenfor netop den disciplin. Alle tre har international klasse og det undestreger de endnu en gang med denne udgivelse. Jakob Buchanan på flygelhorn, Jakob Bro på guitar og Marilyn Mazur på percussion er i selskab med Niels Lyhne Løkkegaard, med til at skabe rammen om et af de flotteste danske jazzalbums i 2012!
I 2007 kom Light Airborne, der med stemningsfyldte kompositioner pegede frem mod det aktuelle album Vesper. Men det var først med The scale of grey The tone of black fra 2010 at han var ovre i den sfæriske og rolige jazz. Den noget dystre og triste stemning fra 2010-albummet er trådt i baggrunden. I stedet beskriver Lyhne-Løkkegaard med musikken aftenen, der på latin hedder Vesper. Der er en filmisk spirituel, ja nærmest sakral, religiøs og storladen stemning i musikken.
Pladen er inddelt i tre dele, hvor de fire første, Vesper I-IV er rolige aftennumre herefter kommer forvandlingen Transition og stjernerne Sirius, kærligheden The lover og til sidst natten Nox. Niels Lyhne-Løkkegaard beskriver en udvikling i sindsstemninger. Undervejs suppleres der med en klarinet-kvartet, et instrument som Lyhne-Løkkegaard også selv behersker. Jakob Buchanans elegiske klang, Jakob Bros rolige guitar og Marilyn Mazurs følsomme percussionspil understøtter og udbygger Lyhne Løkkegaards musik.
Det er en plade der er sin egen. Pladen er temperaments- og følelsesmæssigt i samme klasse som Jakob Buchanans I land in the Green land og Jakob Bros Time. Niels Lyhne Løkkegaards ambitioner har været skyhøje omkring albummet og mine forventninger indfries til fulde. Dette er et stort dansk jazzalbum, med internationalt potentiale. Forhåbentlig vil det få mange flere til at opdage Niels Lyhne Løkkegaard og hans musik.
Bonusinfo:
Albummet udgives også som dobbelt-vinyl.
nielsloekkegaard.dk

Ingen kommentarer: