torsdag, januar 08, 2015

Equilibrium: Liquid light (Songlines) >> Erik Honoré: Heliographs (Hubro) >> Sidsel Endresen & Stian Westerhus: Bonita (Rune Grammofon)

Der er noget ganske unikt og særegent over trioen Equilibrium. De tre musikere fra Norge, Belgien og Danmark er aktuelle med deres tredje album, der som de to foregående udkommer på det canadiske pladeselskab Songlines. Musikerne har deres rødder i jazzen og det kan også høres. Der er også meget andet i spil. Det der slår mig først er nærværet og intensiteten i musikken. De er om muligt rykket endnu tættere på lytteren. De fortæller med en insisterende åbenhed deres musikalske historier. Det er ikke muligt at lade som ingenting når de er i højttaleren. Nordmanden Sissel Vera Pettersen sætter sit tydelige præg med hendes vokal, elektronik og sopransax. Hun arbejder intenst med stemmen. Belgieren Joachim Badenhorst på klarinet og basklarinet befinder sig i dag som en af Europas fineste musikere ud i kammerimpro. Danskeren Mikkel Ploug på både elektrisk og akustisk guitar folder sit musikalske tæppe ud under trioen, der endnu en gang har lavet en spændende CD.

Sissel Vera Pettersen har hentet stor inspiration fra landsmanden Sidsel Endresen der er aktuel på to plader. Den ene er som gæst på tre numre på Erik Honorés Heliographs. Det er eksperimenterende electronica, som den næsten kun laves i Norge. Erik Honoré arbejder med samples og diverse synthesizers. Der er en organisk feeling i den forfrosne og kuldslåede musik - der drager og besætter.
Sammen med Stian Westerhus har Endresen lavet opfølgeren til 2012-udspillet Didymoi Dreams der fik den norske Grammy kaldet Spellemannprisen. Endresens stemme og Westerhus’ guitar suppleret med lidt effekter er grundlaget for en særegen og igen meget norsk udgivelse. Der eksperimenteres med stemme og lyd i en klasse der må medføre international opmærksomhed. Det er lydverden der ikke umiddelbart kan sættes navn på. Men den kan fornemmes og mærkes. Imponerende!

Ingen kommentarer: