fredag, februar 13, 2015

Carsten Meinert Kvartet: To You (Frederiksberg Records)

I 1969 udkom Carsten Meinert Kvartets To You første gang, i 500 ekspemplarer på deres eget selskab og blev kort efter genoptrykt af Spectator Records. Siden er det blevet en af de mest eftertragtede danske jazzplader. Ikke bare blandt pladesamlere i Danmark, men også i Europa. Selv amerikanske Down Beat skrev om pladen i 2001 i klummen Vinyl Freak. Klummeskribenten John Corbett nævner Meinert i samme åndedrag som svenskerne Börje Fredriksson, Bosse Wärmell, Niis Sandström og Gilbert Homström og finnen Juhani Aaltonen. Meinert kaldes for en del af subkulturen “The Nordic take on Trane”. Musikere der med udgangspunkt i Coltranes spil, sætter deres personlige præg på den stærke saxofonstil. Det var i øvrigt svenskeren (og saxofonisten) Mats Gustafsson der bragte pladen til USA og Corbett i forbindelse med en byttehandel. 

Der er selvfølgelig noget der lugter lidt af frimærkesamleri, når man taler om sjældne (jazz)plader. Meget ofte gemmer der sig også stor musik i rillerne. Det er der i høj grad tale om med denne genudgivelse af Carsten Meinert Kvartets plade. Jazzvinylentusiasterne Søren Skov og Andreas Vingaard har dannet pladeselskabet Frederiksberg Records, der står for genudgivelsen på både download, CD og LP. På CD’en er der inkluderet fire ekstranumre. 

Kvartetten består udover Meinert på saxofon også af Ole Matthiessen på piano, Henrik Hove på bas og Ole Streenberg på trommer. Ole Matthiessen havde ligesom Meinert oplevet John Coltrane ved koncerterne i København i 1961, 62 og 63. Det præger deres musikalske udtryk meget. Pladen åbner endda med John Coltranes Naima. Der er noget af den samme messende stemning i musikken. Det er stort. Men der hvor det bliver rigtigt stort og denne plade for alvor indskriver sig i “Den danske jazzkulturarv”, er den over 12 minutter lange udgave af Dansevise. Få år inden denne indspilning vandt den det internationale Melodi Grand Prix. Carsten Meinert hælder sin sjæl ned i saxofonen. Ole Streenberg danser frygtindgydende stærkt på trommerne. Ole Matthiessen og Henrik Hove garnerer med intenst pulserende spil. Coltrane lytter undrende nede fra graven og ærger sig sikkert over at det ikke var ham, der gav Dansevise sanselig jazzspiritualitet.

Carsten Meinerts egne kompositioner står også fint pladen. Der er reminiscenser af afro og nordisk musik i det. Denne udgivelse har fået mine øjne op for en overset dansk jazzmusiker. Det er et prisværdigt og flot stykke arbejde som Frederiksberg Records har udført med tilbundsgående linernotes og lydmastering. To You er en meget anbefalelsesværdig udgivelse!

Ingen kommentarer: