lørdag, februar 07, 2015

Jakob Bro: Gefion (ECM Records)

Det er hans 11. album i eget navn siden debuten Daydreamer fra 2003. Det er til gengæld første gang, at Jakob Bro udgiver sin musik på et af de vigtigste jazzpladeselskaber i verden, tyske ECM. Her har han tidligere medvirket på plader med Paul Motian. En musiker som har sat dybe spor i Jakob Bros tilgang til jazzen. Sammen med en anden Motian-musiker, bassisten Thomas Morgan, som Jakob Bro har haft et tæt samarbejde med siden de mødtes i 2009, i forbindelse med indspilningen af August Rosenbaums debutalbum Beholder. Ligesom Motian har haft stor betydning for Bro, har en anden trommeslager Jon Christensen - der også spillede med Keith Jarrett i 70’erne, bare i den skandinaviske kvartet - påvirket Jakob Bro intenst. Det er med de to musikere, at Bro har lavet albummet Gefion. 

Musikken er et destillat af det som Jakob Bro er en mester i. De frie, flydende og strømmende ballader rendyrkes her i forfinet grad sammen med to musikere, der kommer ind under huden på Jakob Bros kompositioner. Bro er kendt for at lave enkle kompositioner, der overlader meget til de musikere som Bro omgiver med. Det giver dem plads til at vise hvem de er og finde sammen om musikken. Der er Thomas Morgan’s pulserende bas på And they all came marching out of the woods. Der er Jakob Bro’s rene Telecasterguitar med rum og luft. Der er Jon Christensens underspillede mægtighed. Det er en trio der har lavet en nutidig jazzplade, der i løbet fyrre minutter får hjertet til at flyde med. Det er meditativt, givende og behageligt at lytte til Gefion. Med andre ord en meget anbefalelsesværdig plade.
Bonusinfo:
Pladen er dedikeret til Ib Skovgaard, der gennem årene har skrevet og rapporteret entusiastisk og vidende om Jakob Bro.
Jakob Bro er på turné med pladen i den kommende tid, hvilket bl.a. bringer dem til Berlin, Herning, Århus, København, Lissabon og Bremen.

Ingen kommentarer: