tirsdag, februar 03, 2015

Markus Pesonen Hendectet: Padme (Barefoot)

At jazzen ikke går så meget op i grænsebomme er en gammel nyhed. På denne udgivelse er det ført ud til sit yderste. En finsk kapelmester der står i spidsen for et 11 mand stort ensemble med musikere fra 8 lande, heriblandt kun en enkelt dansker; Adam Pultz Melbye. Pladen udkommer på danske Barefoot Records og musikerne har mødt hinanden i Danmark. Der er sket en del udskiftninger i Markus Pesonen Hendectet siden debuten fra 2011. 

Musikalsk befinder det sig mellem det stramt komponerede og arrangerede til improviserede mellemspil, der fungerer som overgange i de lange numre. Numrene har næsten karakter af at være minisuiter, med diverse stemningsskift.
Ensemblet rummer både violin, accordion, tre træblæsere, trompet, trombone, tuba og bas og trommer. Pesonen supplerer med både guitar og elektronik. 

Han er god til at bruge alle musikerne på en gang med fyldig lyd til følge. Det er meget originalt og virksomt. Der er  f.eks. det meget smukke nummer Flower of Life, hvor den russiske violinist Anna Chekasina synger/snakker. Der er åbningsnummeret North, hvor Pesonen bevæger sig elegant udenom kaos. Padme er et meget flot album der viser interessante nutidige veje for store jazzensembler.

Ingen kommentarer: