onsdag, februar 25, 2015

Janis Görlich’s Kleiner dicker mönch: Bei nacht (Shoebill Music) >> Janis Görlich’s Bummelzug explosion: In der ferne (Shoebill Music)

Berlin har en god undergrundsscene for jazzen. Her er pladeselskabet Shoebill Music bl.a. værd at lægge mærke til. De står bag udgivelser med den anmelderroste kvartet KUU! og trommeslageren og bandleaderen Janis Görlich. Pladeselskabet fokuserer på kvalitetsudgivelser på vinyl. Jeg har fået fingrene i Janis Görlichs to seneste udgivelser, hvor guitaristen og Penumbra Ensemble bagmanden Henrik Olsson medvirker på begge. Det er undergrundsjazz i ordets bedste betydning. Jazz hvor det skæve dyrkes og forfines - hvis man da kan sige det? Den nyeste plade Bei nacht er lige udkommet. Her er det i trioformatet at trommeslageren og percussionisten Janis Görlich udtrykker sig. Sammen med Henrik Olsson på guitar og Jonas Hauer på accordion præsenterer han en række natlige melodier, der er i musikalsk gæld til bl.a. jazzmunken Thelonious Monk, som også er med i form af kompositionen ‘Round Midnight. Det er en opdateret Monk, der befinder sig i en nutid, hvor rock, Tom Waits, drama også køres ind over. Det er et psykedelisk, dystert, spøjst og afvekslende sammenstød af genrer og stilarter.

På LP’en In der ferne fra 2013 omgiver Görlich sig med fire musikere, bl.a. også Henrik Olsson - der her går under navnet Thor Oscar Olsson. Her bliver det noget lysere. Det er stadigvæk det skæve der er i centrum. I stedet for accordion er der 2-3 saxofoner og piano/keyboards med. Det er lettere skramlet og bevæger sig afsted som et bumletog, på vej mod en eksplosion. Der er en rytme og puls der i et roligt tempo. Det er en jazzplade for lyttere, der har trådt deres barnesko i den alternative rock og trænger til at få udfordret ørerne en smule. 

Fælles for begge plader er, at det er nogle meget flotte vinyludgivelser. De er gennembearbejdede med tryk på indercover. Det er nummererede udgivelser, der begge er kommet i 300 eksemplarer.

Ingen kommentarer: